Verizon иска да купи Yahoo, очаква се наддаване

Yahoo преживява сериозна криза и вече обяви, че е готова да се продаде

Yahoo преживява сериозна криза и вече обяви, че е готова да се продаде

Най-големият безжичен оператор в САЩ, Verizon, проявява интерес към поглъщане на интернет компанията Yahoo. Това съобщи главният изпълнителен директор на телекома Лоуел Макадам в интервю за телевизионния канал CNBC.

Миналата седмица Yahoo, която преживява сериозна криза, обяви, че се продава. На фона на постоянен спад на аудиторията и приходите от реклама, акциите на компанията поевтиняха с 42% от ноември 2014 г. досега, а четвъртото тримесечие донесе поредните загуби.

По-рано Yahoo обяви намерението си да съкрати 15% от персонала, или 1,7 хиляди служители. Когато през 2012 г. Мариса Майер оглави компанията, персоналът наброяваше 14,2 хиляди души, докато след поредните съкращения бройката ще намалее до 9 хиляди.

Освен това Yahoo ще затвори пет свои представителства в градовете Дубай, Мексико, Буенос Айрес, Мадрид и Милано. Тези мерки ще помогнат на компанията да икономиса $400 млн. годишно от оперативни разходи за издръжка, твърдят от ръководството.

Съчетаването на активите на Yahoo с тези на AOL, която принадлежи на Verizon, ще бъде чудесно за инвеститорите, коментира Лоуел Макадам. Миналата година Verizon придоби AOL за сумата от 4,4 милиарда долара. Преди години AOL беше най-големият интернет доставчик в САЩ, но от началото на века губи позиции.

Освен Verizon интерес към Yahoo могат да проявят и други телекомуникационни гиганти, вкл. AT&T, Comcast и японската Softbank, китайският онлайн търговец Alibaba и медийните компании XXI Century Fox и Walt Disney. Не е изключено в наддаването да се включат Microsoft и Google.

Към момента стойността на Yahoo се оценява на около 25 млрд. долара. Според експерти, ключовите активи на компанията възлизат на 6-8 млрд. долара.

Коментар