Исторически първи спад в продажбите на iPhone

За първи път Apple преживя тримесечие със спад в продажбите на iPhone

За първи път Apple преживя тримесечие със спад в продажбите на iPhone

Продажбите на iPhone за крайни потребители намаляха за първи път в историята на смартфона. През четвъртото тримесечие на 2015 г. Apple е продала 71,5 млн. броя, което е по-малко с 4,4% спрямо същия период на предходната година, съобщи Gartner.

В същото време Samsung бележи ръст в продажбите на смартфони с 14,2%, достигайки 83,4 млн. броя през тримесечието. Като цяло, пазарът е нараснал с 9,7% и възлиза на 403 млн. устройства.

В резултат на спада, Apple отстъпва през Q4’2015 първото място на световния пазар на смартфони на своя основен конкурент, който година  по-рано беше втори, сочат данните на Gartner.

Анализаторите припомнят също, че през четвъртото тримесечие на 2014 г. продажбите на iPhone за крайни потребители отбелязаха ръст от 49% в сравнение с периода октомври-декември на предходната година.

Положителна динамика освен Samsung в Топ 5 постига и китайският производител Huawei, който бележи ръст с 53% до 32,1 млн. броя през Q4’2015. Останалите две компании, Lenovo и Xiaomi, бележат спад съответно с 18% и 2,2%.

Коментари по темата: „Исторически първи спад в продажбите на iPhone”

добавете коментар...

  1. Мда

    за 10 ка не знам но за всичко останали Windows-i си е истинско приключение да прехвърлиш каквото и да е към или от телефона. Също прехвърлянето на контактите си е малка сага. Колко съм ги псувал Епъл и сие заради телефона на шефа – който е взет естествено единствено и само за гъзария…

  2. Oracle

    ” Apple недостатъци ” Ела да ти покажа нагледно как си свързвам iPhone 5 с Windows 10 без да имам инсталиран iTunes и как си влизам в папката с файловете на телефона и с копи пейст си прехвърлям на диска на ПС то !!! Мога да ти пратя и скрийн шот :))))

  3. Apple недостатъци

    Не става въпрос за използването на облачни услуги, а за невъзможността apple потребител просто да свърже ios устройство към pc и за кратко време само чрез copy/paste да си прехвърли нужните файлове към устройството. Освен Андроид, Windows смартфоните също позволяват подобно прехвърляне на файлове, но Apple – не!

    Колкото до AirDrop, той може да се използва само между епълски устройства, за разлика от Bluetooth, при който можеш дори с Nokia да прехвърлиш файлове към андроид и към windows mobile т.е не е задължително да си част от екосистемата на определена корпорация в случая – на Apple.

    Относно торентите, кой ще тръгне да компилира апликации и колко хора реално имат нужните познания за това, при положение, че може просто да си инсталираш, примерно, uTorrent от Google Play и да го използваш.

    Накрая, ще ти припомня, че през 1997 г. Apple бяха пред фалит и като гледам накъде вървят нещата за тях във финансов план, нищо чудно след време да ги погълне някоя китайска компания!

  4. До големия анализатор

    1. Пробвал ли си iCloud Drive? Работи и под Windows. Можеш да ползваш също Dropbox, Google Drive, OneDrive – избор колкото искаш. Всички Media Players от AppStore позволяват да обхождаш и shared drives в локалната мрежа и да качваш медийни файлове.

    2. Торентите са медия за разпространение на пиратско съдържание, Apple имат фирмена политика в тази насока. Но, дори в този случай side-loading не е никак труден, имайки предвид точка 1. Просто Apple не смятат, че трябва да става прекалено елементарно.

    Bluetooth е аналогичен случай. iOS поддържа целия стандарт, дори и прехвърляне на файлове посредством AirDrop. Но, ограничават достъпа до файловата система заради сигурност и sandboxing. Затова няма File Managers.

    3. Достъпът до файловата система на Андроид е една от най-големите издънки от гледна точка на сигурност и защита на личните данни, и е от основните причини да е такава абсолютно разпробита кошница, въпреки че стъпва на Linux (ядро и огромно количество библиотеки).

    Apple правят ОS дори от преди Microsoft и са понаучили това-онова в процеса. Всичките им “ограничения” са насочени към недобросъвестни и/или некомпетентни програмисти да пишат блудкав софтуер, с какъвто е пълен Android Play Store.

    Истината е, че и на AppStore има много боклучав софтуер, но мога да разчитам на OS да не позволява на скапни приложения да ми scrape-ват телефона за всякаква информация.

    В момента цялата дискусия около мераците на DOJ, FBI и NSA се върти около криптографията на iPhones. Защото Android си идва заводски разпробит и напълно незащитен.

    4. От около половин година всеки потребител може да компилира и инсталира софтуер на собственото си устройство посредством Xcode, стига да е технически компетентен. Сваляш си кода на torrent клиент, компилираш и качваш. Моделът на отворения код 🙂

    И всичко това се отнася до не-jailbreak-нати iPhones.

    Android е наследник на Windows – говори за свобода, а сервира бъгове, няма обновления за 99% от устройствата; останалият 1% получават общо няколко и това е.

  5. До Oracle от Apple недостатъци

    За да прехвърлиш файлове между ios устройство и pc, дори и да имаш неепълски софтуер, е необходимо да си с ИНСТАЛИРАН iTunes, за да работи съответният мениджър на файлове!
    Android портативните устройства, просто ги свързваш с PC и виждаш папките с файловете в тях.
    При ios устройствата това НЕ Е така и не може просто с copy/paste да прехвърляш файлове между папки на устройството и PC-то!

    iphone НЕ МОЖЕ да звъни с mp3, а с друг формат – ако не греша, беше нещо от типа .M4A или .M4R!

    Apple НЕ ДОПУСКА торент програми в APP Store!

    При това и Bluetooth-а на ios устройствата не позволява трансфер на файлове, а само свързването им например със слушалки и др. аксесоари! Така НЕ МОЖЕШ да прехвърлиш файл от ios към др. устройство чрез Bluetooth, а при андроид устройствата такъв трансфер помежду им е безпроблемен!

    Всичко това Apple го правят с една единствена цел – потребителите им да купуват от iTunes музика и всичко останало, а не да си го набавят безплатно от други места!

    Разбира се, всичко споменато до тук НЕ СЕ ОТНАСЯ до джейлбрейкнати устройства, с които може да заобикаляш НЯКОИ от ограниченията на СЕКТАТА НА APPLE!!!

  6. Oracle

    хахах Приятелю “Apple недостатъци”

    Ти четеш ли внимателно глупостите си, които пишеш? :))))))

    задължително използване на iTunes – Това не е вярно !!! 😉
    iphone не може да звъни с mp3 – Това също не е вярно !!! 😉
    Android може да сваля торенти, а ios устр. не могат – Май си спал на течение! 😉 Торенти се свалят без проблем на iOS

  7. Димитър Иванов

    Браво добре казано и аргументирано!

  8. Apple недостатъци

    В политиката на Apple има два съществени проблема, заради които те губят:

    1. Цените им са не просто високи, а направо надути. Това се отразява върху продажбите дори и в страни с висок жизнен стандарт, където много хора не се решават да дадат пари за техните компютри, при положение, че могат да закупят PC-та на приемлива цена;

    2. iOS е пълна с ограничения – задължително използване на iTunes, за да прехвърлиш файл от комп към мобилно устройство и обратното;
    Отделно, ако си прехвърлил файл от pc към ipad/iphone, после не можеш да го копираш обратно към pc, в случай, че се наложи т.е. не можеш да разчиташ на ios устройството да съхранява музика и др. файлове, които при необходимост да възстановиш на компа.
    iphone не може да звъни с mp3, за разлика от смартфони с android, при които просто задаваш с коя mp3 да звъни тел-а;
    Android може да сваля торенти, а ios устр. не могат

    В заключение, ако Apple намалят цените и премахнат посочените ограничения в ios, по мое мнение, ще засилят силно позициите си на пазара, където ще продават много повече. В противен случай, постепенно ще им намаляват продажбите и в един момент може да започнат да изпитват сериозни финансови загуби. Ситуацията с Kodak, Nokia и др. може да се повтори и с Apple.

Коментар