Гъвкав смартфон променя начина на управление

Потребителят на ReFlex може да огъва екрана в двете направления чрез специални държатели

Потребителят на ReFlex може да огъва екрана в двете направления чрез специални държатели

Изследователи от канадския университет Куинс създадоха прототип на гъвкав смартфон ReFlex, който се управлява чрез прилагане на физическо усилие към корпуса на устройството.

Гъвкавият смартфон има OLED екран, произведен от LG Display. Потребителят може да огъва екрана в две направления чрез специални държатели, разположени в краищата, при което датчиците на обратната страна на корпуса разпознават силата на деформация и подават управляващи сигнали към процесора.

Така например, огъвайки ReFlex към себе си, потребителят може да прелиства изображения от електронна книга, а когато го огъва назад – да прелиства е-книгата в обратна посока, без да докосва дисплея.

Това е съвършено нов способ за взаимодействие с гъвкави смартфони, подчертава директорът на Human Media Lab Роел Вертегал. „Когато огъвате екрана, страниците се прелистват така, сякаш държите истинска книга в ръцете си”, казва той.

„Колкото по-силно огъвате дисплея, толкова по-бърз е процесът. Потребителят може да почувства как протича процесът, благодарение на тактилната обратна връзка с вибрации”, пояснява Вертегал.

ReFlex се базира на операционна система Android 4.4 (KitKat). На него могат да се пускат приложения като играта Angry Birds, за която смартфонът е оптимизиран. Предстоят доработки на устройството, сроковете за пускане на пазара не се съобщават.

Коментар