Ставаме „умерени” иноватори към 2020 г.

С внедряване на иновации тази година България може да постигне поне икономическия растеж, който имахме за 2015 г., заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски

С внедряване на иновации тази година България може да постигне поне икономическия растеж, който имахме за 2015 г., заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски (снимка: Министерство на икономиката)

Разходите за научноизследователска, развойна дейност и иновации у нас трябва да достигнат 1,5% от БВП през 2020 г. Това е целта на правителството, обявена днес от министъра на икономиката Божидар Лукарски при представяне на процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията” по ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 (ОПИК).

Изпълнението на тази цел означава, че страната ни ще мине от групата на „плахите” в по-високата група на „умерените” иноватори. Министър Лукарски цитира думи на китайския премиер Ли Къцян, че „Иновациите са неизчерпаем източник на икономическо развитие”. С внедряване на иновации тази година България може да постигне поне икономическия растеж, който имахме за 2015 г.

„Без иновации не можем да постигнем висока добавена стойност, не можем да развием експортния потенциал на българските предприятия и те да станат конкурентоспособни на международните пазари”, каза министърът.

Целта на новата процедура за внедряване на иновации е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност. Тематичните области, които ще се подпомагат, са определени в Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), която бе приета през ноември, 2015 г.

Определените в ИСИС области са информатика и ИКТ, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен начин на живот и био-технологии и нови технологии в креативните и рекреативни индустрии. По думите на министъра, идеята на проектите по тази процедура е да водят до пазарна реализация на иновативен продукт, независимо дали е стока или услуга.

Общият бюджет на първата процедура за внедряване на иновации в съществуващи предприятия е близо 97,8 млн. лв. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ за всички категории предприятия е 100 хил. лв., а максималната е 1 млн. лв. за микро, малки и средни предприятия и 1,5 млн. лв. за големите, уточни министърът.

Крайният срок за подаване на проекти и предложения е 4 април. Документите ще се подават изцяло по електронен път, стана ясно на информационния ден в София.

Друга нова процедура е „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия”. Предвиденият ресурс по нея е 19,5 млн. лв., като могат да кандидатстват стартиращи предприятия с по-малко от три приключени финансови години. Те имат шанс да получат между 50 хил. и 391 хил. лв. Крайният срок за подаване на проекти е 5 май 2016 г.

Коментар