Въздушен „дисплей” показва плаващо изображение

Светлинните лъчи се събират в зоната на въздушния дисплей по такъв начин, че в зрителя се създава усещане за плаващо изображение

Светлинните лъчи се събират в зоната на въздушния дисплей по такъв начин, че в зрителя се създава усещане за плаващо изображение

Нова технология на Mitsubishi Electric формира подвижно изображение буквално във въздуха. Японската компания нарича своята разработка „въздушен дисплей”.

Системата се състои от екран, разположен перпендикулярно спрямо потребителя, разделител на светлина и специален отразяващ панел. Излъчването от екрана попада върху разделителя, откъдето се пренасочва към отразяващия панел и след това – към зоната на въздушния дисплей.

Светлинните лъчи се събират в зоната по такъв начин, че в зрителя се създава усещане за плаващо изображение. В сегашния си вид системата позволява формиране на картина с диагонал до 56 инча.

За зрителя обаче е трудно да разбере къде се намира плаващата картинка, тъй като трябва да се фокусира на определена област от откритото пространство. Ето защо Mitsubishi е разработила система, която проектира спомагателни изображения от двете страни на въздушния дисплей – те маркират областта, в която трябва да се съсредоточи зрителят.

Предполага се, че иновативната технология може да намери комерсиално приложение при организиране на концерти и спортни събития, както и в системи за видеовръзка от ново поколение, в които събеседниците се показват в естествения си вид.

Коментар