5 безплатни програми за 3D моделиране

Популярни в редица области, 3D моделите се явяват ключови елементи в разнообразни проекти

Популярни в редица области, 3D моделите се явяват ключови елементи в разнообразни проекти

Благодарение на 3D инструментите, вече почти всяка идея би могла да излезе отвъд въображението на твореца си и да бъде визуализирана под формата на красиви модели и прототипи. А те от своя страна биха могли да намерят приложение в множество сфери.

Въпросните инструменти позволяват изграждането и регулирането на модели от нулата – без значение дали сте надъхани новобранци или професионални инженери. Популярни в редица области – филми, анимация, игри, архитектура, интериорен дизайн, 3D моделите се явяват ключови елементи в разнообразни проекти.

Една от най-трудните стъпки тук е избирането на най-добрия и подходящ софтуер за моделирането. Причината за това е съществуването на множество опции с широк спектър от функции. Представяме ви по-долу 5 безплатни и ефективни софтуерни варианта за 3D моделиране, а от сайта СофтУни можете да разгледате видео от семинара „Въведение в триизмерното пространство”, който представи най-важните процеси при работата в 3D среда, за най-популярните производители на 3D софтуер, за програмите и по-важните плъгини.

SketchUp

Гугълският софтуер SketchUp е напълно безплатен, забавен и лесен за ползване. За да създавате модели с негова помощ, е необходимо да чертаете ръбове и лица, като използвате няколко прости инструмента. Разучаването им няма да ви отнеме почти никакво време. С Push/Pull инструмента можете да превръщате всяка плоскост в 3D форма. Освен това софтуерът работи съвместно с Google Earth, което ви позволява да внедрявате мащабирани въздушни снимки директно оттам или да използвате SketchUp, за да сътворявате модели, които да се виждат в Google Earth.

Blender

Blender е сред най-използваните комплекти за създаване на 3D съдържание. Съвместим е с всички основни операционни системи и кодът му е отворен. Историята му започва през 2002 г. с основателя на Blender Foundation – Тон Розендал, а днес е сред лидерските позиции за инструменти от този вид. Създателите на Blender непрекъснато работят върху развитието на продукта. Моделиране, текстуриране, анимиране, изпълняване, композиране – с Blender няма какво да ви се опре.

OpenSCAD

OpenSCAD е софтуер за създаване на плътни 3D CAD обекти. Наличен е за Linux/Unix, Windows и Mac OS X. Тук фокусът не е поставен върху артистичното, а по-скоро върху CAD аспектите на 3D моделирането.

Daz Studio

Daz Studio е мощен и безплатен софтуер, който позволява на творците да създават дигитално 3D изкуство, като използват виртуални хора, животни, реквизит, превозни средства, аксесоари и околни среди. С него бихте могли да сътворявате невероятни 3D шедьоври с GPU-ускорение в реално време на представянето и фотореалистични резултати.

Tinkercad

Tinkercad е бърз начин за създаване на дизайни за 3D принтиране. Като използвате дори само основните три инструмента, бихте могли да създадете широк спектър от полезни творения. Когато проектът ви е готов, трябва само да свалите STL файла и да започнете да принтирате.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментари по темата: „5 безплатни програми за 3D моделиране”

добавете коментар...

  1. Атанас

    Blender е безплатен, просто не се хвалят, че е безплатен.

  2. Аз

    Абсолютно е свободен. Лиценза му забранява продажбата му. Иначе ако може човек може и да му допълни кода ама само за себе си 🙂

  3. Божко

    А сигурни ли сте, че Blender е безплатен, защото вязох на сайта и никъде не пишеше нещо като “free”?

  4. Anonymous

    kaqde sas vi pezplatite prirogeniiq a samo suha tupa teiriq

  5. Anonymous

    къде са ви безллатните приложения

Коментар