AMD Zen изпреварва 10-ядрен Core-i7 в тестове

Настолните процесори AMD Zen ще се появят на пазара през февруари 2017 г., докато мобилните чипове се очакват през второто тримесечие

Първите процесори AMD Zen се очакват на пазара през февруари следващата година

Инженерен образец на процесора AMD Zen изпреварва десетядрен Core i7-6950X на Intel в теста Blender, става ясно от изтекли в интернет резултати.

Чипът на AMD се справя със задачата за 69 секунди, което съответства на резултата на десетядрен Intel Xeon E5 2680 v2 с честота 2,8GHz и превъзхожда значително резултата на Core i7-6950X – също с 10 ядра, но на тактова честота 3 GHz. Показателят за консумация TDP е 140 вата.

Процесорът на AMD се справя значително по-добре от десетядрен Core i7-6950X в теста Blender (източник: Blenchmark)

Процесорът на AMD се справя значително по-добре от десетядрен Core i7-6950X в теста Blender (източник: Blenchmark)

Не е ясно с какъв точно процесор е направен тестът, тъй като Zen все още не я излязъл на пазара. Образецът може да бъде осемядрен потребителски CPU или сървърен Zen от семейството Naples с 32 ядра. Във всички случаи обаче постигнатият резултат е впечатляващ.

Появата на процесорите AMD Zen в началото на следващата година е едно от най-очакваните събития. Отдавна AMD не е пускала процесор с напълно нова архитектура. Към момента липсва изчерпателна информация за техническите параметри и цените на новите чипове.

Коментари по темата: „AMD Zen изпреварва 10-ядрен Core-i7 в тестове”

добавете коментар...

  1. bb

    Откога Blender е тест? Това е все едно да кажеш, че новия GTA V е просто един бенчмарк.

  2. Марешки

    Не знам, надявам се AMD да пуснат най- сетне нещо конкурентно, че ще вземат да фалират и ще трябва аз да вляза на пазара, за да се боря с монополистите.

  3. Симо

    32 срещу 10 ядра не е никакъв успех, а разочарование!

  4. Anonymous

    Аз бих казал, че не производствения процес е важен, а съотношението производителност/консумация. При еднаква производителност, разбира се. Броя на ядрата не ме интересува при положение, че има нужната софтуерна потдръжка от операционните системи. Дори и в случаите на виртуализация. Стига производителността да е висока, разбира се. За момента Интел нямат никакви проблеми с драйверите за продуктите си нито за линукс, нито за уиндос. За разлика от АМД.

  5. zaza

    Ти не разбираш нищо брат.Интелския е разделен на 10,на амд на 32 ядра.Тва че има повече ядра не означава че е по-голям.Важно е колко транзистора има и колко е разстоянието на всеки транзистор друг.В случая са амд зен ще е с 16нм,а интел от година са на 14(колкото е по-малко числото,толкова повече транзистори).2017 интел пускат 7 нм и и пак амд изоставят с едно поколение.Не следват закона на мур,докато интел се движат напред благодарение на него.

  6. za

    Резулта е добър, но … Има голяма разлика дали е 8 ядрен или 32 ядрен! Ако е 8 ядрен и “бие” интелските с 10 ядра е супер, но ако е с 32 ядра значи е супер провал!

Коментар