AMD се завръща в голямата игра с x86 ядрото Zen

AMD разработва чисто ново x86 процесорно ядро с кодово име Zen, с което ще се завърне в сегмента на високопроизводителните чипове за настолни системи и сървъри, стана ясно на среща на компанията с финансови анализатори.

Zen ще изпълнява с до 40% повече инструкции на такт, в сравнение с досегашното x86 процесорно ядро на AMD – Excavator. Освен това Zen ще има едновременна много-нишковост за по-висока пропускателна способност, както и нова подсистема на кеша.

Процесорите на AMD през 2016 г. ще се базират на ядро Zen, а инженерите на компанията вече работят върху подобрена версия на технологията, известна засега като Zen+. По същество, процесорите от следващо поколение ще бъдат с 40% по-бързи от своите предшественици, при еднакъв брой ядра и една и съща тактова честота. Чиповете с ядро Zen+ ще имат още по-впечатляваща производителност на такт, обеща AMD.

Ядрото Excavator е върхът в развитието на микроархитектурата за многоядрени процесори Bulldozer, въведена през 2010-2011 г. Дизайнът на Bulldozer обаче – с два блока за целочислени операции и един за плаваща запетая във всеки двуядрен модул – се счита за не особено неудачно решение при операции с плаваща запетая.

По същество, процесорите на AMD от следващо поколение на база Zen ще бъдат с 40% по-бързи от своите предшественици

Процесорите на AMD от следващо поколение на база Zen ще бъдат с 40% по-бързи от своите предшественици

Микроархитектурата на Zen е напълно различна от тази на Bulldozer. Всяко ядро Zen включва в себе си шест блока за изпълнение на целочислени операции, два 256-разрядни блока за операции с плаваща запетая, собствен декодер на инструкции, блок за избор на инструкции, блок за предсказване на преходи, собствена кеш памет и др.

Освен това Zen поддържа технология за едновременна много-нишковост (SMT), която позволява на ядрото да изпълнява инструкции от няколко независими потока на различни функционални модули за един такт, като по този начин се увеличава пиковата производителност.

Процесорите на база Zen ще се произвеждат по 14-нанометров технологичен процес с използване на FinFET транзистори в завода на GlobalFoundries. Увеличение на производителността на такт с 40% е многообещаващо. Бъдещите FX процесори на AMD може да започнат да конкурират най-мощните чипове Intel Core i7 през втората половина на 2016 г.

Коментар