Apple да купи IBM, съветват анализатори

След присъединяване на Тим Кук към ръководството на Apple, партньорските отношения между двете компании укрепнаха

След присъединяване на Тим Кук към ръководството на Apple, партньорските отношения с IBM укрепнаха (на снимката: Джини Ромети – CEO на IBM и Тим Кук – CEO на Apple)

Apple притежава толкова голям резерв от пари, че може да си позволи дори покупка на ИТ гигант като IBM. Има три основни причини, които обосновават подобна сделка, смятат анализатори от Forbes.

Първо, Тим Кук познава добре IBM. Преди да постъпи в Apple, сегашният CEO на компанията работеше в IBM – в периода от 1982 до 1994 г. той отговаряше за производството и дистрибуцията в Северна и Латинска Америка.

След присъединяване на Тим Кук към ръководството на Apple, партньорските отношения между двете компании укрепнаха. През юли 2014 г. двата ИТ гиганта започнаха съвместна работа по налагане на технологиите на Apple в големия бизнес, като IBM разработва софтуер за iOS.

През април 2015 г. Apple и IBM стартираха проект, в рамките на който над 5 млн. възрастни японци ще получат таблети iPad, за да повишат качеството си на живот.

Второ, финансовите ресурси на Apple й позволяват да купи IBM. Пазарната капитализация на компанията възлиза на 743 млрд. долара, спрямо 171 млрд. долара за IBM. Дори ако Apple плати с 20% повече от борсовата цена на IBM, стойността на сделката ще възлезе на 205 млрд. долара, което съответства на 28% от акциите на Apple.

Трето, IBM притежава нещо, от което Apple се нуждае. „Синият гигант” има добре развити канали за продажби и силно консултантско подразделение, което работи с корпоративни и правителствени клиенти – именно там Apple отстъпва.

IBM притежава също огромно количество патенти, от които Apple може да избере технологии за създаване на бизнес решения.

Освен това, купувайки IBM, Apple ще може да намали разходите за наем на помещения и ще постигне икономии, като обедини дублиращи се отдели, например тези за финансите и управлението на кадрите. Т.е., обединената компания ще генерира парични потоци, които могат да компенсират стойността на поглъщането.

Коментари по темата: „Apple да купи IBM, съветват анализатори”

добавете коментар...

  1. ivo

    Съгласен с последния коментар. Джобс толкова говореше против IBM, а сега къде тръгнаха. Ако наистина стане тази сделка Apple ще има достъп до огромното количество софтуер на IBM и ако съсипят Eclipse, ще е голяма тъпотия

  2. :o)

    IBM – корпорацията срещу което се бореше Стив Джобс да бъде купено от Епъл.
    Каква ирония 🙂

  3. Пак програмист

    Може една такава сделка да не е цялата в кеш, част от нея може да стане с обмяна на акции.

  4. zk

    бъфет = brk.a

    In Millions of USD (except for per share items) As of 2015-03-31

    Cash & Equivalents 63,711.00

    Short Term Investments –

    Cash and Short Term Investments 63,711.00

  5. zk

    In Millions of USD (except for per share items) As of 2015-03-28

    Cash & Equivalents 4,610.00

    Short Term Investments 18,607.00

    Cash and Short Term Investments 33,096.00

  6. noname

    Aко тази ”идея” се реализира някога, ще падне голям смях!

  7. noname

    @zk

    Към 01.02.2015 паричните наличности на Apple възлизат на $ 178 000 000 000. Това са пари в БРОЙ, а не пазарна капитализация.

    $ 23 656 000 000 e брутната печалба (gross profit) само за периода 01.01-28.03.2015 г. (според цитирания от Вас източник).

  8. zk

    apple = 33 млрд кеш
    “http://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AAAPL&fstype=ii&ei=VX9MVdHWEt2me9uxgYgB”

    cpeщу

    уорън бъфет (притежава 16% от ibm) =63 млрд кеш
    “http://www.google.com/finance?q=NYSE%3ABRK.A&fstype=ii&ei=cYBMVeGpO5Kkec_dgYAC”

Коментар