Антена с морска вода постига 70% ефективност

Ефективността на SeaAerial се повишава чрез моделиране на оптималния диаметър на водния стълб

Ефективността на SeaAerial се повишава чрез моделиране на оптималния диаметър на водния стълб

Стълб от морска вода може да послужи като основа за антена, която излъчва и приема радиовълни. Новата технология е разработена от японската компания Mitsubishi Electric.

SeaAerial представлява голяма и подвижна антенна система. Стълбът от морска вода, който е основен елемент на антената, се формира във въздуха с помощта на помпа.

Въпреки че е свързана физически с основната маса от вода, антената е изолирана честотно от нея. Високата ефективност от около 70% се постига чрез моделиране на оптималния диаметър на водния стълб.

Размерът на антената зависи от работната честота. Ако дължината на вълната е голяма, антената може да има размери десетки метри.

Доста сложно е да се разгърне подобна антена с традиционни конструкции, а още по-трудно е преместването й. Предвид това, антената SeaAerial изглежда доста привлекателна.

Mitsubishi Electric не е първият разработчик на антена с воден стълб. По-рано специалисти от SSC Pacific създадоха подобна конструкция, а в началото на януари получиха патент за нея в САЩ.

Коментар