Финландци създават революционна антена за смартфони

В бъдещите смартфони всички трансфери на данни ще се извършват през една цифрово-контролирана антена, дисплеите им ще станат по-големи (снимка: aalto.fi)

В бъдещите смартфони всички трансфери на данни ще се извършват през една цифрово-контролирана антена, дисплеите им ще станат по-големи (снимка: aalto.fi)

Специалисти от финландския университет Аалто разработиха метод, който пренася антените за мобилни устройства от аналоговия в цифровия свят. С повишена честотна лента и ефективност на излъчване, новата антена може да се използва в мобилни устройства от следващо поколение.

Традиционните антени, създадени преди половин век, работят с една или няколко различни честоти. Новият метод предвижда използване на комплекс от малки антенни компоненти, които работят като една антена, способна да оперира цифрово на всяка честота, съобщи университетският сайт.

По този начин, приложения като GPS, Bluetooth и Wi-Fi няма да се нуждаят от отделни антени. Вместо това, всички трансфери на данни ще се извършват през една цифрово-контролирана антена, а дисплеите на мобилните телефони ще станат по-големи – с размера на самото устройство, тъй като антената ще изисква по-малко място.

Новият тип антени ще обезпечат скорости на предаване на данни за следващото поколение смартфони, които са от 100 до 1000 пъти по-големи от тези на днешните мобилни телефони. Не на последно място, подобни антени ще подобрят и живота на батерията, в резултат на по-голямата ефективност на новия метод.

Твърди се, че универсалната антена има по-голяма честотна лента, което води до по-висока скорост на трансфер и подобрена ефективност. В допълнение, антената може да елиминира аналоговите компоненти, които се използват традиционно за настройка на желаната честота. Това ще опрости дизайна и ще позволи създаване на по-компактни антени с по-добра ефективност на излъчване.

При антените, проектирани по стандартни технологии, може да се постигне или по-широк честотен диапазон, или по-висока ефективност на излъчване, но не и двете едновременно. Напоследък, ефективността на излъчване пада, тъй като честотният диапазон, използван от мобилните телефони, продължава да се разширява. А по-лошата ефективност води до по-малък радиус на действие, поради което операторите са принудени да увеличават гъстотата на базовите станции в мрежите си, а това е скъпо, наред с по-голямата консумирана енергия и от телефоните, и от станциите.

Новата финландска технология има потенциал да реши този проблем. Разработчиците вярват, че техният метод ще революционизира петото поколение мобилни телефони и ще съхрани водещата роля на Финландия при мобилните телефонни антени. Очаква се на следващ етап да започнат изпитания на антената с телефони от пето поколение на Huawei.

Коментар