OpenOffice пред закриване, няма разработчици

Проектът с отворен код OpenOffice може да бъде пенсиониран, поради липса на разработчици

Проектът с отворен код OpenOffice може да бъде пенсиониран, поради липса на разработчици

Бъдещето на офис пакета с отворен код OpenOffice е под въпрос. Ръководството на проекта предупреди, че може да го закрие.

Вицепрезидентът на OpenOffice Денис Хамилтън възнамерява да подаде оставка, става ясно от съобщение, изпратено до членовете на екипа. Причината за подобен ход, както и за евентуалното прекратяване на проекта е липсата на разработчици.

Много от специалистите, които бяха ангажирани с OpenOffice, преминаха към екипа на алтернативния проект LibreOffice. В резултат на това в OpenOffice се появиха сериозни уязвимост в сигурността, докато LibreOffice се развива динамично, с чести обновления.

През миналата година LibreOffice получи 14 обновления, в сравнение само с едно за OpneOffice. Нещо повече, LibreOffice вече е офис пакет по подразбиране в много Linux дистрибуции.

Все пак OpenOffice има шансове да оцелее. Според някои членове на екипа, по-разумно е да бъдат привлечени доброволци за участие в проекта, вместо да се пристъпи към закриване.

Коментари по темата: „OpenOffice пред закриване, няма разработчици”

добавете коментар...

  1. user

    Какъв Оракъл пишете, OOо го държат Apache. И е добре да съществува защото има много добра съвместимост с документи на по-старите версии на Microsoft Office, а и е добре да има малко конкуренция, ако нещо се прецака или ги купят и фалират, да има кой да го замести.

  2. Фофу

    Над 1000 месечно имах впредвид.

  3. Фофу

    Хайде бре, червен трол и бабишкор дето все ревете, че всичко трябва да ви е без пари и когато чуете за мръсните капиталисте оревавате света – включвайте се да помагате.Поне 5 сте, по 50 допълнителни часа на седмица и ето над 1000 човеко часа код.

  4. физик

    До каквото “Open Source” решение се докосне Оракъл му разказва играта. Най-добре да се слеят с LibreOffice и да върнат имат OpenOffice, което звучи много по-добре и адекватно.

  5. ФенВТ

    ето до какво води некадърната политика на безотговорни мениджъри

  6. Qwerty

    Кой ще иска да работи на Oracle без пари. Да не са луди хората.

  7. lg

    Не върви обаче имат вицепрезиденти.

  8. Българин

    Той и без това за нищо не става.

Коментар