Ще печатат сателитните антени директно в космоса

Отпечатване на сателитни антени директно в космоса е замислила японската компания Mitsubishi Electric. Новата технология, базирана на 3D печат, обещава да намали значително разходите за извеждане на сателити в орбита.

В основата на технологията, патентована от японската компания, е нова формула на фотополимер – материал за 3D принтер, който се втвърдява под въздействието на слънчевата ултравиолетова радиация.

Mitsubishi демонстрира технологията, като симулира космическите условия на Земята и отпечата параболична сателитна антена 16,5 см. Отпечатаната антена показа същите резултати като други антени, произведени на базата на традиционни технологии.

Сателитите ще се сдобият с по-големи и леки антени, благодарение на 3D печата
(снимка: Mitsubishi Electric)

Работата на сателитната антена зависи от нейния размер: колкото по-голяма е тя, толкова по-добре приема и предава сигнала. При изстрелване на спътници обаче размерът е сериозен проблем: голямата антена заема твърде много място и освен това трябва да е достатъчно здрава, респ. тежка, за да издържи изстрелването. Но колкото по-тежък е сателитът, толкова по-скъпо е изстрелването му.

Ако антената се отпечатва в космоса, тя може да бъде направена много по-тънка и по-лека, тъй като отпада тежкото механично въздействие при изстрелването. Така новата технология позволява не само да се спестят пари, но и да се подобри работоспособността на спътниците: малките сателити ще се сдобият с много по-големи антени, отколкото имат днес.

Ефектът от новата технология не се ограничава само до антените. Според Mitsubishi, технологията отваря възможности за космическо 3D отпечатване на големи конструкции, които изобщо няма да се поберат в товарното отделение на кораб. Новият фотополимер освен това е топлоустойчив – издържа на температури до 400°C, което е напълно достатъчно за условията в околоземна орбита.

И накрая, този материал се оказва подходящ за работа във вакуум, тъй като не изисква кислород от въздуха, за да предотврати твърде бързото си втвърдяване. А използването на естествена UV светлина допълнително намалява консумацията на енергия от принтера.

Коментар