Създават отворена, безплатна платформа HDR+

HDR10+ предвижда възможност за оптимизация поотделно на всеки кадър от видеото

Водещи компании от развлекателната индустрия и електрониката обединяват сили в създаването на отворена безплатна платформа за динамични метаданни. Зад проекта HDR+ стоят 20th Century Fox, Panasonic и Samsung.

Новата технология ще надгради разширения динамичен диапазон (HDR) за изображения, осигурявайки най-високото до момента качество, съобщават участниците в инициативата.

През януари 2018 г. партньорите в проекта ще сформират организация, която ще се занимава с лицензирането на HDR10+. Очаква се платформата да заинтересова компании от сферата на излъчването и създаването на видеосъдържание, производители на телевизори, плейъри, ТВ приставки и друго оборудване.

Лицензирането за самата технология ще бъде безплатно. Но все пак, за да получат лиценз, компанните ще трябва да платят номинална такса, която покрива административните разходи.

HDR10+ има потенциал да предложи най-високото към настоящия момент качество на изображението, благодарение на динамична промяна на яркостта, контрастта и настройките на цветовете. По-рано тези параметрите се прилагаха наведнъж към целия видеозапис, докато HDR10+ предвижда възможност за оптимизация за всяка сцена.

Партньорите в проекта – 20th Century Fox, Panasonic и Samsung – ще представят подробно програмата за лицензиране HDR+ на предстоящото изложение за потребителска електроника CES 2018, което се провежда по традиция през януари в Лас Вегас.

Коментар