Смартфони ще поправят сами дисплеите си

В бъдеще дисплеите на смартфоните ще могат да се възстановяват сами от драскотини и пукнатини

Motorola патентова дисплей, който е способен самостоятелно да се възстановява след повреда, съобщи The Verge. Одобрената заявка на компанията е публикувана на сайта на Патентното ведомство на САЩ.

Идеята на разработчика е драскотините и пукнатините на екрана да се заличават автоматично чрез нагряване на повредените участъци. Мобилното устройство с подобен дисплей само ще идентифицира областите за терапия и ще повишава температурата им.

Нагряването на повредените участъци може да стане всъщност по два начина – от самото устройство или от потребителя, като се използва температурата на тялото му. Съгласно публикуваните в патента схеми, потребителят управлява подгряването на пукнатините с помощта на специално приложение.

Тъй като по всяка вероятност процесът на възстановяване ще бъде продължителен, смартфоните с подобни дисплеи могат да остават включени към зарядна станция през нощта за пълноценно оздравяване.

Самовъзстановяващите се екрани ще се изработват от полимер с памет за формата вместо от стъкло, съгласно описанието на патента. Очевидно, става въпрос за материал, който е способен да възстанови първоначалната си форма при циклично температурно въздействие. Специалното покритие ще се нанася на повърхността на LCD и LED екрани с капацитивни сензори.

Предполага се, че новият материал няма да бъде скъп и ще може да се използва в устройства, които подлежат често на повреди – например, смартфоните за деца. Motorola все още не е обявила планове да пусне комерсиални устройства с подобен самовъзстановяващ се екран.

Коментар