Ubuntu управлява мощен смартфон на Meizu

5,7-инчовият AMOLED екран на Meizu Pro 5 Ubuntu Edition има резолюция Full HD 1920x1080 пиксела

5,7-инчовият AMOLED екран на Meizu Pro 5 Ubuntu Edition има резолюция Full HD 1920×1080 пиксела

Най-мощният смартфон под управление на операционна система Ubuntu е дело на китайската компания Meizu. Новият модел е създаден в партньорство с Canonical (разработчик на Ubuntu) и носи името Meizu Pro 5 Ubuntu Edition.

Смартфонът на Meizu е едно от петте устройства на база Ubuntu Touch, достъпни на пазара. Тази година се очаква да излязат множество нови умни телефони и таблети с операционната система на Canonical.

Meizu Pro 5 Ubuntu Edition разчита на осемядрен процесор Samsung Exynos 7420, допълнен от 3 или 4 GB оперативна памет и 32 или 64 GB флаш-базирана памет. 5,7-инчовият AMOLED екран има резолюция Full HD 1920×1080 пиксела и е покрит със защитно стъкло Corning Gorilla Glass 3.

Фаблетът разполага с основна 21-мегапикселова камера, която може да записва 4K видео с кадрова честота 30 кадъра в секунда (fps), и предна 5-мегапикселова камера за селфи. Наличен е също скенер на пръстови отпечатъци, а батерията с капацитет 3050 мАч поддържа функция за бързо зареждане.

Meizu Pro 5 Ubuntu Edition ще се продава на пазарите в Китай и Европа. Предварителните поръчки на устройството ще започнат по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Цената на смартфона още не е обявена.

Коментар