MWC 2016: SAP влиза на пазара за „умни” коли

Съчетание от автомобил, смартфон и приложение позволява автоматизирано паркиране и споделяне на дигиталния ключ на колата

Съчетание от автомобил, смартфон и приложение позволява автоматизирано паркиране и споделяне на дигиталния ключ на колата

SAP нахлува в сферата на интелигентните автомобили. В навечерието на Световния конгрес за мобилни технологии в Барселона (MWC 2016) софтуерната компания обяви, че разработва „умна” кола заедно със Seat и Samsung.

До 25 февруари трите компании показват в Барселона съчетание от автомобил, смартфон и приложение, което позволява автоматизирано паркиране и споделяне на дигиталния ключ на автомобила.

Разработката стъпва на започналото през миналата година сътрудничество между Seat и Samsung. Включването на SAP обаче добавя именно онзи момент на интелигентност, който се подсигурява от приложенията, съзадени за „интернет на нещата” (IoT).

Концепцията включва две приложения. Система за лесно паркиране позволява намиране на свободно паркомясто и навигира шофьора до достигане при него. След това, когато водачът иска да напусне паркинга, приложението извършва плащането автоматично, така че на шофьора да не се налага да слиза от колата си и да ходи при таксуващи устройства или каси. Приложението разпознава водача по пръстов отпечатък. То позволява и резервиране на паркомясто.

Приложението за споделяне на дигиталния ключ на колата е още по-интересно. С него собственикът на дадена кола може да позволи на друг човек да я кара, без да се налага двамата да имат пряк контакт, за да си предадат „ключа”. Така стопанинът на автомобила може да го даде за управление на някого, дори ако двамата се намират много далеч един от друг. Това става чрез смартфон-приложението, което прехвърля виртуален дубликат на дигиталния ключ на колата към смартфона (или друго носимо устройство, например смарт-часовник) на другия потребител.

Това не е всичко. Същото приложение позволява дистанционно настройване на колата, например отдалечени пускане на климатика или отваряне на прозорците. За дигиталния дубликат на ключа може да бъде зададен времеви лимит. Когато той изтече, приключва самото „споделяне” на колата.

Приложението ще бъде включвано в бъдещите модели на Seat. В по-напреднал етап на проекта ще има възможност дори за конфигуриране и органичаване на поредица от функции на колата, като например задаване на максимална допустима скорост, както и дефиниране на режима на шофиране с цел увеличаване на горивната ефективност.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар