ИТ бизнесът се преобръща заради IoT

Нито едно име не е гарантирано със сигурно бъдеще на ИТ сцената, казват от Machina Research

Нито едно име не е гарантирано със сигурно бъдеще на ИТ сцената, казват от Machina Research

Поне едно голямо име ще изчезне от компаниите, които предлагат технологични решения в сферата на интернет на нещата (IoT), а друго ще бъде купено за колосална сума пари, надскачайки 100-кратно приходния й „множител”, прогнозира анализаторската компания Machina Research.

Нито едно име не е гарантирано със сигурно бъдеще, казват анализаторите. Можем да очакваме някои млади, стартиращи фирми да се развият изключително бързо, а други да изчезнат, въпреки историята си и досегашния си авторитет.

Китайските играчи ще нахлуят в бизнеса с IoT решения и скоро ще станат много силен фактор, казват още пазарните наблюдатели. Засега китайците видимо нахлуват при крайните потребителски устройства – смартфони, таблети и др. Скоро обаче те ще се включат интензивно в бизнеса с инфраструктурни технологии за интернет на нещата – софтуерни платформи, полупроводникови технологии, внедрявания на смарт-градове, интегрирани решения.

Досега китайските имена изглеждаха бавни в пристъпването към пазара на IoT решения, но това е само привидно, коментира Machina Research. На вътрешните си пазари те са доста активни и вече имат натрупан опит. Затова сега походът им към световната IoT сцена стъпва на добра основа.

Тенденцията е интересна, тъй като ще засили глобалната конкуренция, което ще доведе до ускоряването на развитието на пазара, смятат анализаторите.

Междувременно, нахлуването на технологиите за IoT ще преплете ролите на системния интегратор и телекомуникационния доставчик. Все повече телекомите ще стават сами за себе си системни интегратори, за да могат да развиват и предоставят адекватни услуги в условията на новата дигитална реалност.

Ролята на системната интеграция е критична и централна за осигуряване на IoT. Затова големите оператори, които имат финансов ресурс, ще инвестират в способности за системна интеграция. Това може да доведе и до някои интересни сделки – придобивания на системни интегратори.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „ИТ бизнесът се преобръща заради IoT”

добавете коментар...

  1. :o)

    IoT ще преобърне живота, толкова колкото и останалите гръмки технологии, които уж беше сигурно че ще станат суупер важни за живота на човечеството.

    Първо беше 3Д, виртуалната реалност аааа уууу муууу, къде е 3Д няма го
    после беше Облака, Облака, Облачно, ааа ууу мууууу, къде е облака сега? Слънцето го разпръсна…очакваната “миграция в облака” май не се случи.
    После имаше смарт хоум ааа аууууууу къде е тоя смарт хоум? Остана само за бил гейтс и хора с дебели портфели…
    Сега Интернет оф Тингс ааа уууу…….сещате се

  2. D

    Надявах се да прочета статия с полезна информация, но попаднах на празнословие. Ето разюме на статията в едно изречение:

    “Някои Иот фирми ще спечелят, други ще загубят, но не и китайските, според непосочена прогноза от Machina Research.”

  3. Anonymous

    Сега с IoT Зукърбърг ще следи и кога си светвам лампата в писоара.

Коментар