MWC 2016: Чип превръща 2D видео в 3D, без очила

VEFXI – зад това странно наименование стои не по-малко странна разработка: чип, който превръща двуизмерните и триизмерните изображения в пространствени 3D визии без нужда от специални очила. Новата технология може да преобрази всякакво 2D мобилно съдържание, например обикновено видео от YouTube, в пространствено (3D).

Много производители на таблети и смартфони вграждат 3D камери и 3D сензори в своите устройства. VEFXi очаква, че и потребителите ще започнат все по-интензивно да използват триизмерни изображения и видео, за предпочитане без очила.

Подобно удобство бързо би се превърнало в навик, което навярно ще подтикне мнозина да искат да гледат и „старите” си клипове в триизмерна версия.

Тук идва мястото на чипа VEFXI, който конвертира двуизмерните изображения в такива, подобни на холограми -те могат да се гледат без специални 3D очила.

Чипът, показан на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2016), може да се вгражда в смартфони, таблети, лаптопи компютри, телевизори и големи екрани до 55-инчов размер.

Навярно създателите на чипа не са сами в разсъжденията си, защото – по думите им – 12 производителя вече са вградили този модул в свои нови модели, които скоро ще предложат на пазара.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар