MWC 2016: Чип превръща 2D видео в 3D, без очила

Технологията VEFXI не изисква от потребителя да носи специални очила, за да види триизмерния ефект

Технологията VEFXI не изисква от потребителя да носи специални очила, за да види триизмерния ефект

VEFXI – зад това странно наименование стои не по-малко странна разработка: чип, който превръща двуизмерните и триизмерните изображения в пространствени 3D визии без нужда от специални очила. Новата технология може да преобрази всякакво 2D мобилно съдържание, например обикновено видео от YouTube, в пространствено (3D).

Много производители на таблети и смартфони вграждат 3D камери и 3D сензори в своите устройства. VEFXi очаква, че и потребителите ще започнат все по-интензивно да използват триизмерни изображения и видео, за предпочитане без очила.

Подобно удобство бързо би се превърнало в навик, което навярно ще подтикне мнозина да искат да гледат и „старите” си клипове в триизмерна версия.

Тук идва мястото на чипа VEFXI, който конвертира двуизмерните изображения в такива, подобни на холограми -те могат да се гледат без специални 3D очила.

Чипът, показан на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2016), може да се вгражда в смартфони, таблети, лаптопи компютри, телевизори и големи екрани до 55-инчов размер.

Навярно създателите на чипа не са сами в разсъжденията си, защото – по думите им – 12 производителя вече са вградили този модул в свои нови модели, които скоро ще предложат на пазара.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар