Малка топка ще дигитализира „изостаналия” свят

Endless Mini крие в себе си „сладостите” на дигиталния свят, за да ги осигури там, където няма никакъв интернет

Endless Mini крие в себе си „сладостите” на дигиталния свят, за да ги осигури там, където няма никакъв интернет

Малък компютър във вид на лъскаво кълбо, по-малко от топка за боулинг, има амбицията да доведе цифровите технологии и интернет в домовете на онези домакинства по света, които все още не са далеч от дигиталния свят.

Endless, фирмата-създател на компютъра Endless Mini, e готова да доставя мини-компютри по цял свят. Водещият й модел с вид на бляскаво малко кълбо струва 79 долара.

Endless Mini видимо прави впечатление с елегантния си дизайн, приятен и лесен потребителски интерфейс. Той крие в себе си „сладостите” на дигиталния свят, за да ги осигури там, където няма никакъв интернет. Mini бе показан на изложението Mobile Focus в навечерието на Световния мобилен конгрес 2016 (MWC 2016) в Барселона.

Около 5 милиарда души по света нямат възможност да се радват на ползите на съвременния дигитален и свързан свят, защото са лишени от состъп до компютърни технологии, посочват от Endless. В развития свят ние приемаме компютъра за даденост. За по-изостаналите страни обаче това е лукс.

Нещо повече, хората на такива места се боят от компютърната техника. При тях е по-вероятно да се ползват услуги като цифрова телевизия, например, ако има достъп до такава, защото тя е лесна за боравене, докато компютрите с техните операционни системи и множество приложения изглеждат сложни и трудни за обикновения човек. Затова Endless Mini има много лесен за боравене интерфейс.

Макар че по своята същност е съвсем пълнофункционален настолен компютър, Endless Mini е компактен и евтин. Мястото за съхранение на данни в него е или 24GB, или 32GB. Вътре в кутията има процесор ARM Cortex-A, с който Endless Mini работи бързо и лесно.

Софтуерът е направен така, че да наподобява този на мобилните телефони – лесен, прост, „като за глупаци”. Системата е базирана на Linux. Това я прави до голяма степен безопасна. Приложенията, които са предварително инсталирани, покриват основните потребности – обработка на текст, презентации, таблици, игри, енциклопедия и образователни лекции от Khan Academy.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Малка топка ще дигитализира „изостаналия” свят”

добавете коментар...

  1. Фофу

    В смисъл да, много е важно да се знаят тайните на гладните сомалийци, индийци или филипинци. И си струва ресурса да бъдат следени.

    И в смисъл че ми писна да слушам кретени дето ако не говорят за теории на конспирацията не се чувстват достатъчно значими.

  2. хмм

    в смисъл навсякъде всичко да се следи… доброволно, че и пари да им дадът бедните хорица….

Коментар