Мрежите и сигурността клатят позициите на настолния РС

Мрежите и сигурността клатят позициите на настолния РС
Прогнозите сочат, че скоро лаптопите ще изместят десктоп компютрите като основен инструмент за бизнес потребителите. Променя се и начинът на използване на PC
21/08/2006
Доминирането на настолния компютър в офисите отслабва. Скоро лаптопите ще надминат по брой десктоп РС-тата, твърдят анализатори от Gartner, а и не само те.
Тенденцията на изместване на настолните компютри от преносими не е от вчера и не е резултат единствено от по-малките размери и удобство на лаптопите. След десетилетия господство десктопите ще отстъпят позиции поради развитието на комуникациите и… от съображения за сигурност.
Глобалните мрежи и в частност Интернет позволиха на потребителите на лаптопи да комуникират почти от всяко място. Неслучайно напоследък водещи производители като Dell, HP и Lenovo (който наследи бизнеса на IBM) добавиха в продуктовите си гами модели с вградена поддръжка на високоскоростни безжични връзки към мрежата на оператора Vodafone.
Самото развитие на лаптопите е много по-ориентирано към комуникацията. Всеки лаптоп сега има вградена поддръжка на локална мрежа, модем, а вече и безжична комуникация Wi-Fi. Появиха се дори модели, които предлагат вградена 3G поддръжка.
Позициите на настолния РС подрива и все по-актуалният напоследък проблем със сигурността. В офисите навлизат т.нар. блейд десктопи (доколкото може да се говори за десктопи в случая), по подобие на блейд сървърите, които вече имат значително присъствие. Този нов тип РС-та се разполагат в шасита в стаята за сървъри, като достъпът до тях е през отдалечени екрани или терминали.
Пионер в разработките на блейд десктопи е компанията ClearCube. Новият дизайн на РС-то има предимства в сигурността. Потребителите не могат, например, да изнесат важна фирмена информация с помощта на USB флашове, които станаха много популярни напоследък, но и удобни за кражба на данни.  
Подобна концепция е заложена и в технология на компанията Wyse. Нейният Streaming Manager предоставя Windows и приложения на потребителите на бездискови работни станции. Тази технология в голяма степен решава конфликта между изискването на ИТ отделите за централизирано управление на компютрите, от една страна, и желанието на потребителите, от друга, да разполагат с РС на работното си място.
Все пак настолният РС едва ли ще изчезне напълно, заради съображения за сигурност или от нуждата за мобилност. Много потребители, може би повечето от тях ще работят постоянно в офисите и за тях най-удобният вариант е един пълнофункционален настолен компютър. Но някои аспекти в използването ще се променят. Дисплеят и клавиатурата ще останат на бюрото, но дали там ще бъде и кутията с процесора?

по темата: „Мрежите и сигурността клатят позициите на настолния РС”

добавете коментар...

  1. Фен

    Да, чудесна идея. Вън щайгите от офиса, няма защо да ни надуват главата. 😉

Коментар