Смартфон превключва към Linux при свързване с монитор

Прототипът на Intel, представен на MWC 2016, работи под управление на Android, но при свързване през HDMI към монитор, стартира специална версия на Debian Linux (снимка: The Register)

Прототипът на Intel, представен на MWC 2016, работи под управление на Android, но при свързване през HDMI към монитор, стартира специална версия на Debian Linux (снимка: The Register)

Intel показа прототип на смартфон под управление на Android, който превключва към Debian Linux, когато се свърже към монитор. По този начин устройството, представено на MWC 2916, може да се ползва като пълноценен компютър.

Идеята за универсално устройство, което може да бъде джобен помощник и същевременно да замени настолния РС, витае отдавна във въздуха. Още през 2011 г. Motorola показа подобна джаджа, наречена Lapdock, но тя не спечели популярност на пазара.

Сега Microsoft се опитва да наложи функцията Continuum с новата си операционна система Windows 10, докато мобилната платформа Ubuntu сама по себе си може да изпълнява ролята и на настолна ОС. Несъмнено, в недалечно бъдеще на пазара ще се появят пълноценни универсални устройства, които ще изместят настолните решения в някои сегменти.

Intel, от своя страна, дава тласък на подобна тенденция. Компанията очевидно е заинтересована от появата на универсални мобилни устройства, способни да заменят настолния компютър.

Прототипът, показана на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2016), работи под управление на Android, но при свързване през HDMI към монитор, стартира специална версия на Debian Linux. Чудноватият смартфон разчита на едночипова система (SoC) Atom x3 и е оринтиран към бюджетния сегмент на развиващите се пазари.

При активация на Debian Linux, потребителят трябва да се откаже от възможността за работа с Android на екрана на смартфона. Но системата продължава да функционира във фонов режим, така че потребителят няма да пропусне телефонно обаждане.

Показаният в Барселона прототип има ограничена резолюция от 720p, което е обусловено от използваната SoC, но няма пречка в подобен смартфон да бъде вградена и по-мощна хардуерна платформа.

Устройството е произведено от тайванския гигант Foxconn. То има екран с диагонал 5,5 инча и резолюция 1280х720 пиксела, 2GB оперативна памет и 16GB флаш-базирана памет. Самата Intel няма да предлага на пазара подобни смартфони, но ще даде тласък на индустрията в тази посока.

Коментари по темата: „Смартфон превключва към Linux при свързване с монитор”

добавете коментар...

  1. :)

    Докато хората вярват, че Андроид е Линукс, и че Гуугъл са “егати яките пичове дето подаряват ОС-а” ще има не един байт гугълвиня.

  2. Anonymous

    Докато във фона някъде има и един байт Андроид или продукти на другите приятели на “телеметрията”, устройството за сериозна работа не става. Абсурдно е да си помисля, че бих водил конфиденциална служебна кореспонденция, докато всеки, който си поиска, ми занича през рамото.

Коментар