Тест оценява готовността за виртуална реалност

Шлемът за виртуална реалност HTC Vive скоро ще стане достъпен за поръчки на цена от 799 евро

Шлемът за виртуална реалност HTC Vive скоро ще стане достъпен за поръчки на цена от 799 евро

Valve пусна своя първи тест за производителност за виртуална реалност (VR), който ще помагне на потребителите да разберат дали техните системи са готови за Steam VR.

Приложението SteamVR Performance Test използва ВР съдържание с високо качество от демото Aperture Science Robot Repair, проектирано специално за шлема HTC Vive, макар че може да се пусне на всеки РС и не изисква свързан към системата шлем. Приложението е достъпно за всеки, който желае да го изтегли и да тества своята система.

Тестът разчита на техника, наречена „динамична точност” (dynamic fidelity). Тя автоматично настройва качеството на картината според изискванията, за да избегне пропуснатите кадри, които могат да нарушат усещането за присъствие, критично за ВР изживяванията.

След това на графичния и централния процесор се присъждат една от трите категории – „Препоръчва се за ВР”, „Способен за ВР” или „Не готов за ВР” (VR Recommended, VR Capable, VR Not Ready), въз основа на полученото средно ниво на точност.

Тестовете са извършени на 21 февруари на система с Intel i7-6700K, 2x4GB DDR4-2666 RAM, дънна платка Z170, Radeon Software 16.1.1, Nvidia драйвер 361.91 и 64-битова Windows 10

Тестовете са извършени на система с Intel i7-6700K, 2x4GB DDR4-2666 RAM, дънна платка Z170, Radeon Software 16.1.1, Nvidia драйвер 361.91 и 64-битова Windows 10

Междувременно, AMD съобщи, че всички продукти от сериите Radeon R9 390 и Fury, вкл. R9 Nano, могат да получат най-високия статус: „Recommended for VR”. Това е атестат за работата, която AMD е извършила с Valve и други технологични партньори за най-добри ВР изживявания с графичните решения на компанията чрез инициативата LiquidVR.

Както се вижда от резултатите, продуктите Radeon R9 са позиционирани отлично за VR изживявания с шлема HTC Vive, независимо дали потребителят избере R9 390, или се довери на картата за ентусиасти R9 Fury. Графичните решения AMD Radeons са показали възможности за по-добри ВР изживявания от техните преки конкуренти, подчерта AMD.

BP тестът показва, че Radeon R9 Nano е без конкуренция във формата mini-ITX. Картите Radeon, които в момента могат да получат „Recommended for VR” оценка, са по-широка гама от конкурентните предложения, посочват още от AMD.

Нещо повече, компанията е работила в тясно сътрудничество с Valve, за да „вгради” една от важните характеристики на LiquidVR, наречена Affinity multi-GPU, в демото Aperture Science Robot Repair, на която е базиран тестът. Това може да се смята като CrossFire технология за ВР, където приложението позволява единият GPU да рендерира за лявото око, а другият – за дясното.

Въпреки че работата по реализиране на Affinity mGPU в това приложение не е завършила, тя вече показва значителен ръст в производителността спрямо един GPU.

Коментар