Обявиха победителите в „Наградите на БАИТ” 2015

Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери

Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери

БАИТ обяви победителите в годишните си награди на церемония снощи в София Тех Парк. 5-тото издание на „Наградите на БАИТ” се проведе в рамките на кампанията „eSkills for Jobs 2015-2016”, която цели да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на електронните им умения.

Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския Университет „Епископ Константин Преславски” и ръководител на Школа по математика и информатика А&Б – Шумен, получи специалната награда от президента Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието.

Йовчева е подготвила едни от най-добрите състезатели по програмиране в България и е създател на уникална методика за обучение по програмиране за начинаещи, известна като „Спираловиден подход в обучението по програмиране”. На базата на тази методика са издадени две книги, които в момента се използват от всички български школи за подготовка на състезатели.

Президентът, от своя страна, припомни, че ИКТ секторът у нас вече е разкрил 17 500 работни места, като се очаква те да бъдат удвоени през следващите няколко години. „Това е перспектива и мотив на младите хора да останат в България”, каза Росен Плевнелиев.

В категорията „Корпоративна и социална отговорност” отличието спечели Програмиста АД за дейността на дружеството в контекста на инициативата „eSkills for Jobs”. За по-малко от 3 години от създаването си, младата компания от Пловдив успя да увеличи своя персонал от 3 на 140 души, като същевременно отделя ресурс за обществено отговорна дейност. Компанията получи наградата си от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е и посланик на електронните умения.

Евродепутатът и посланик на „eSkills for Jobs” Ева Паунова връчи Образователната награда, която тази година беше присъдена на младежите от „Враца Софтуер Общество”. Регионалната образователна инициатива проведе през миналата година безплатен 9-месечен обучителен курс с 60 участници (10 от тях вече работят), както и редица курсове за ученици в средните училища. Младежите вече са привлекли и 2 ИТ компании, които дават възможност за работа на курсистите.

Награди в категория „Е-busness” получиха Банка ДСК за иновативната услуга ДСК „Виртуален чек”, държавната администрация – за проекта „Персонализирана информационна система”, реализиран в Национална здравноосигурителна каса, Общинска администрация – община Бургас за внедрена система за електронно управление, включваща 30 електронни услуги и възможност за онлайн разплащане.

Победителите в останалите категории са:

  • Студентска награда – Клуб по информационни и комуникационни технологии (ИКТ клуб) за проекта „Умна ръкавица” – Valkyrie (Валкирия);
  • „Журналистически принос” – Татяна Величкова-Маринова, водеща на предаването „Преди всички” на програма „Хоризонт”, БНР;
  • Бизнес иновативност – MammothDB за проекта iRate;
  • Мобилно решение – Мобайл Системс ООД за електронната версия на английския речник „Oxford Dictionary of English”;
  • Startup компания – Алтерко Роботикс ЕООД за детски смарт часовник с GSM и GPS;
  • Развлекателен софтуер – Хемимонт Геймс за „Виктор Вран”.

Тази година Ева Паунова ще награди по един представител на победителите в 12-те категории с работно посещение в Брюксел. Отличените ще посетят европейските институции като в рамките на визитата ще имат възможност да проведат работни срещи на високо ниво с представители на ЕК, евродепутати и неправителствени организации, активни в оформянето на регулаторната рамка на Дигитална Европа.

Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании, членове на БАИТ.

Коментар