Продажбите на HDD се сринаха със 17%

През четвъртото тримесечие на 2015 г. в света са продадени по-малко от 115 млн. твърди диска, което се дължи на слабия компютърен пазар и увереното навлизане на SSD-тата в лаптопите, сочи анализ на TrendFocus.

Продажбите на твърди дискове са намалели със 17% през миналата година и възлизат на около 469 млн. броя

Продажбите на твърди дискове са намалели със 17% през миналата година и възлизат на около 469 милионаа броя, по данни на TrendFocus

Като цяло за миналата година, продажбите на HDD са намалели със 17% и възлизат на около 469 млн. броя. Сумарният капацитет на доставените твърди дискове обаче е нараснал до 538 екзабайта, сочи анализът на TrendFocus.

Най-голям сегмент от пазара формират устройствата за персонални компютри. Но и там се наблюдава спад от 25% за миналата година, като са продадени 300 млн. броя HDD. Сривът се обяснява с продължаващия спад на РС пазара, който през 2015 г. се оценява на 10%. Същевременно, полупроводниковите дискове (SSD) изместват HDD в лаптопите.

В близките години HDD устройствата ще запазят доминиращата си позиция на компютърния пазар, но в дългосрочна перспектива се очаква все по-широко използване на SSD на фона на намаляване на цените им, прогнозират анализаторите.

Лидер на пазара за твърди дискове през четвъртото тримесечие на 2015 г. е Western Digital (WD) – компанията контролира 43,3% от доставките. Следват Seagate с дял от 40% и Toshiba с 16,7%. Като цяло за годината, пазарният дял на WD възлиза на 43,6%, докато Seagate има 40,2%, а Toshiba – 16,2%.

Коментари по темата: „Продажбите на HDD се сринаха със 17%”

добавете коментар...

  1. :o)

    Силният долар и повишените цени също помогнаха за това 🙂
    Хората не са тъпи…могат да изчакат по-нормални цени

  2. Иван

    Аха

  3. Йордан

    17% си е спад, не е срив. Срив е, ако паднат със 70-80%.

Коментар