Пасивен Wi-Fi намалява 10 хиляди пъти консумацията

Консумацията на енергия при Wi-Fi комуникациите може да бъде намалена хиляди пъти с помощта на пасивна система (илюстрация: vector.me)

Консумацията на енергия при Wi-Fi комуникациите може да бъде намалена хиляди пъти с помощта на пасивна система (илюстрация: vector.me)

Изследователи от Вашингтонския университет създадоха пасивна система, която намалява 10 хиляди пъти консумацията на енергия при Wi-Fi комуникации, спрямо традиционните решения.

Икономията се постига по време на предаването на данни през Wi-Fi връзка. За целта учените са разединили цифровата и аналоговата част от схемите на обикновения радиомодул. Напоследък цифровата съставяща стана значително по-ефективна, но аналоговите компоненти продължат да консумират много енергия.

При пасивната Wi-Fi система енергоемките аналогови задачи се изпълняват за сметка на отделен стационарен блок, свързан към електрическата мрежа. Системата включва преносими Wi-Fi сензори, които могат да комуникират с рутери, смартфони и други Wi-Fi устройства, като не консумират почти никаква енергия.

Разработената технология поддържа максимална скорост за предаване на данни 11 мегабита в секунда (Mbps). Максималното разстояние за обмен на данните между стационарния блок и преносимите модули е 30,5 метра.

Сензорите могат да се свързват с всякакви джаджи, рутери и устройства с Wi-Fi. Това предполага, че пасивната технология може да намери приложение в актуалната напоследък концепция „интернет на нещата” (IoT).

Коментари по темата: „Пасивен Wi-Fi намалява 10 хиляди пъти консумацията”

добавете коментар...

  1. 01001110

    Благодарим ти за коментара Шаро.

  2. Шаро

    Първо мислех да коментирам колко смотано е преведена статията, ама после видях, че той и оригинала толкоз чини. В предишна статия се пише за аналогия с RFID – те това е важния момент. И не става въпрос за отразяване на сигнала, а за “натоварване” на излъчващото устройство. Идеята е пак, че само рутера излъчва, а другата страна модулира сигнала като “окъсява” антената си. Всъщност на кой обяснявам?! Айде със здраве.

Коментар