Съд зае страната на Apple в спора с ФБР

Съдия от Ню Йорк подкрепи Apple в борбата й с властите

Съдия от Ню Йорк подкрепи Apple в борбата й с властите

Бруклинският съд на Ню Йорк застана на страната на Apple в спора на компанията с властите на САЩ по повод искането за съдействие на ФБР за взлом на iPhone, предаде Ройтерс.

Съгласно съдебното решение, правителството не може да задължи Apple да предостави достъп до мобилното устройство, иззето в хода на разследване на криминално престъпление за трафик на наркотици.

В средата на февруари тази година калифорнийски със задължи Apple да разблокира смартфон, принадлежащ на един от терористите, за да съдейства на ФБР. Компанията отказа да изпълни съдебното предписание, заради опасения, че така ще създаде опасна практика за следене на редовите граждани. Постановлението на съдията от Бруклин няма правно влияние върху съда в Калифорния, но във всички случаи се явява пример, коментираха от Apple.

ИТ компанията предложи да бъде създаден специален експертен съвет, който да се заеме с уреждане на спора с ФБР без съдебна намеса. Освен това Apple планира да разработи система за защита на iPhone, която възпрепятства достъпа на спецслужбите до данните.

Коментар