Тайван стана най-големият производител на чипове

Тайван вече е лидер по производствен капацитет за чипове и други полупроводникови изделия, сочи анализ на IC Insights, който отчита състоянието на индустрията към края на 2015 г.

Топ 3 на най-големите производители на полупроводници формират Тайван, Южна Корея и Япония

Топ 3 на най-големите производители на полупроводници формират Тайван, Южна Корея и Япония

В далекоизточната страна са съсредоточени почти 21,7% от световното производство на чипове и други полупроводникови изделия. На второ място е Южна Корея с дял от 20,5%, която заемаше първо място от 2011 г., когато изпревари Япония – в момента трета с дял от 17,3%.

Северна Америка концентрира 14,2% от мощностите за производство на полупроводникови изделия, според данните на IC Insights. Анализът отчита къде се намират самите заводи, а не централите на съотвените компании. Така например, завод на Samsung, разположен в САЩ, се счита за северноамерикански, а а не за корейски.

На пето място в класацията е Китай – там са произвеждат 9,7% от световната полупроводникова продукция. На Европа се падат 6,4% от мощностите, а всички останали страни сумарно имат 10,2% от производствените възможности за чипове и полупроводникови изделия.

Коментар