Microsoft иска да обедини софтуера за РС и конзоли

Microsoft планира да „отвърже” операционната система от хардуера на Xbox

Microsoft планира да „отвърже” операционната система от хардуера на Xbox

Microsoft работи по обединяване на персоналните компютри и конзолите за игри в обща екостистема, където едни и същи приложения ще могат да се ползват и на двете платформи, твърди Гардиън.

През миналата година Microsoft дискутираше активно темата за единна програмна платформа. Дори първоначално смартфон платформата Windows 10 Mobile се наричаше просто Windows 10. Но на практика двете системи – десктоп и мобилната – останаха разделени.

В момента е актуална темата за единна екосистема от приложения за РС и геймърски конзоли. Тя ще се нарича Universal Windows Applications (UWA) и по замисъла на Microsoft ще обединява всички сегменти – РС, таблети, конзоли и дори смартфони.

Общата платформа ще позволи пускане на едни и същи приложения на всички поддържани устройства, вкл. конзолата за игри Xbox, твърдят от Microsoft. За реализиране на тази идея бъдещите конзоли ще наподобяват персонални компютри.

Microsoft разглежда възможността за „отвързване” на програмната платформа на конзолите от хардуера и нейното обновяване подобно на Windows за персонални компютри.

Наличието на UWA приложения ще доведе до това, че промяната в конфигурацията на конзолите няма да изисква създаване на нов софтуер.

Коментари по темата: „Microsoft иска да обедини софтуера за РС и конзоли”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И за пореден път се вижда намесата на Бил Гейтс с неговата мантра “Windows навсякъде”.

Коментар