Microsoft бързо губи дял при браузърите

Делът на Internet Explorer неотклонно намалява, докато Chrome става все по-популярен (източник: Net Applications)

Делът на Internet Explorer неотклонно намалява в последните месеци, докато Chrome става все по-популярен (източник: Net Market Share)

Делът на Microsoft при уеб браузърите намалява с бързи темпове. Дори новият Edge не може да спре тенденцията, сочи статистиката за февруари на Net Market Share.

Сумарно, всички използвани версии на Internet Explorer и Edge са загубили през февруари 2,1% спрямо януари, което е рекордно отстъпление за последните 11 години. През изтеклите 12 месеца делът на Microsoft при браузърите е намалял с почти 13% – от 57,4% до 44,8%.

Прогнозите сочат, че още в края на тази година Microsoft ще загуби първото място при браузърите в полза на Google с нейния Chrome. През февруари Chrome държи 36,6%, или с 1,5% повече отколкото в началото на годината, а за последните 12 месеца е добавил 11,9%.

На трето място е Firefox с дял от 11,7% – колкото и година по-рано. Следва Apple Safari, който бележи лек ръст от 0,2%, за да заеме 4,9% дял от всички браузъри. На пето място е норвежкият браузър Opera.

Популярността на IE и Edge се дължи в голяма степен на инертността на потребителите, тъй като двата браузъра се доставят в комплект с Windows и много хора ги възприемат, без да проучват алтернативи.

Коментари по темата: „Microsoft бързо губи дял при браузърите”

добавете коментар...

  1. :o)

    явно отдавна не съм следил тези неща…последния път когато гледах тази класация преди години, Мозила беше номер 1, после Хром а ИЕ беше някъде назад…
    не знам как някой в днешния свят още ползва ИЕ доброволно 🙂

  2. Фофу

    Смени си психолога, Може да има ефект.

  3. Петко

    Много проблеми ще изчезнат заедно с MS, но се надяваме да ги купят някоя компания и да ги променят тотално. А ти фофу защо не си фен на олицетворението на американския потребител Apple или не ти стигат кинтите от посещения в mcdonalds.

  4. Фофу

    Хайде първата многотрадална Геновева чака “да изчезнат микромеките”, че да и се разрешат психо проблемите.

  5. Anonymous

    Уф, само да изчезнат микромеките, ще се кротнем всички 😀

  6. Фофу

    Оф, най-после. Много се надявам МС хейтърите да се ощастливят накрая, да заживеят във вечен блис от днес нататък и да млъкнат. Че иначе след всяка статия където се споменава МС, първосигнално, абсолютно всеки път вдигат олелия до небесата колко страдат, какви мъки им причиняват МС продуктите, колко са скапани (продуктите), колко велик е Линукс и пр.

    Та понеже ми подписнаха викам – А дано позамлъкнат.

  7. Anonymous

    Net Market Share са единствените, които дават толкова голям пазарен дял на IE. Така са от години, по-добре не им обръщайте внимание.

    По-добре погледнете en.wikipedia.org / wiki / Usage_share_of_web_browsers

    Там се вижда доста ясно, че Net Market Share дават фундаментално различни резултати. И преди да пишете, че щото измерват само desktop, ви предлагам да погледнете данните за 2014г (Usage share of desktop browsers for December 2014).

  8. Onq

    След като прекратих някой процеси и блокирах следенето в Windows10, следващото нещо беше да амеря стария IE, защото това новото нещо Edge не искам да го гледам, дотолкова не мога да го надтроя.

  9. Потребител

    Зависи кой брои. Ако се погледнат данните от “http://gs.statcounter.com/” се вижда, че IE отдавна е загубил тази битка. Данните в statcounter нямат нищо общо с тези тук и според тях IE е с 13.38%, Firefox с 14.67%, a Chrome с 55.33%

  10. Йордан

    На мен пък ми е странно, че Опера са толкова назад в класацията, при случай, че е доста читав браузър.

  11. Програмист

    MS са много зле. Тръгнали да правят нов браузер (Edge), който има по-малко HTML5 имплементирани неща, от IE 11. Смех.

Коментар