Хората вярват сляпо на роботите в опасни ситуации

Роботът Pioneer P3-AT буди доверие, дори когато води хората в грешна посока

Роботът Pioneer P3-AT буди доверие, дори когато води хората в грешна посока

В извънредни ситуации хората се доверяват повече на роботите, отколкото на писмените инструкции, установи изследване на Технологичния институт на Джорджия, в което са участвали 30 студенти доброволци. Машините се считат за по-надеждни.

Участниците в експеримента били събрани в малка зала и помолени да изпълнят определена задача. Внезапно се включила противопожарната аларма и се появил дим. Студентите трябвало да избират – да излязат през вратата, от която са влезли, или през малка задна врата, към която ги насочвал робот.

Повечето от студентите (26 от 30) се подчинили на робота, в резултат на което попаднали в безизходица. Двама от доброволците се отказали да участват в експеримента, а други двама останали по местата си. Pioneer P3-AT, носещ специален плакат с надпис „Робот за извънредни ситуации”, дори не е трябвало да убеждава хората да следват неговите указания.

Учените изследвали и границите на доверие към робота. Те имитирали повреда в машината преди началото на експеримента, но студените отново се доверили напълно на робота. При друг експеримент Pioneer P3-AT насочил студентите към тъмна стая, входът за която бил затрупан с мебели, но въпреки това някои от участниците избрали именно този път за спасение.

Според изследователите, хората се доверяват повече на роботите, тъй като те са ориентирани към изпълнение на конкретна задача. Подобно поведение е сходно с това на шофьорите, следващи маршрута от навигатор.

Коментар