ЕС планира производство на OLED панели

Европейският комисар Гюнтер Йотингер (вляво) и президентът на Photonics21 Майкъл Мертин обявиха проекта за PI-SCALE за пилотно производство на OLED панели

Европейският комисар Гюнтер Йотингер (вляво) и президентът на Photonics21 Майкъл Мертин обявиха проекта PI-SCALE за пилотно производство на OLED панели (снимка: NewElectronics)

Европа планира да започне пилотно производство на осветителни панели по технология OLED (органични светодиоди) в рамките на проекта PI-SCALE, финансиран по програмите на ЕС.

Предполага се, че подобен пилотен проект ще позволи на компаниите от сектора бързо и ефективно да тестват своите разработки и да ги довеждат до етап на комерсиална реализация, стана ясно на годишната среща на публично-частното сдружение Photonics21 в Брюксел.

По план, производството на OLED панели ще продължи и след като приключи пилотният проект. Така ЕС ще се опита да заеме позиции в перспективна ниша, в която доста напред вече са производителите от Азия.

Участниците в проекта PI-SCALE ще произвеждат гъвкави OLED панели за използване в декоративни лампи, осветителни прибори за автомобили и летателни апарати.

В проекта са ангажирани 14 компании от пет страни на Европейския съюз. След завършване на пилотната фаза, в производството ще могат да се включат и външни участници. Европейската комисия е заделила за проекта 14 милиона евро.

Коментар