Русия и Китай ще произвеждат съвместно роботи

Promobot представлява автоматично подвижно устройство, което наподобява по форма човек и е предназначено за персонална комуникация с хора (снимка: CNews)

Promobot наподобява по форма човек и е предназначен за персонална комуникация с хора (снимка: CNews)

Руска стартираща компания от Перм обяви партньорство с китайски инвеститори в областта на роботите. Планът предвижда производство в Китай на машини, разработени изцяло в Русия.

„Промбот” вече е продала няколко човекоподобни роботи-консултанти на китайската компания Keysi Microelectronics и е сключила два договора за разширяване на партньорството, съобщи CNews.

До края на 2017 година Пробмот ще достави на китайците още 100 робота, произведени в Русия. Вторият договор предвижда създаване на съвместно предприятие за производство на роботи в една от китайските провинции с участие на правителството.

Руската компания ще поеме изцяло развойната дейност, а производството и продажбите на роботите ще бъдат поверени на китайските партньори в джойнт-венчъра.

Promobot представлява автоматично подвижно устройство, което наподобява по форма човек и е предназначено за персонална комуникация с хора.

Роботът разпознава реч и отделни лица, възприема смисъла на казаното и отговаря на въпроси с помощта на гласов синтезатор. Подобни електронни машини обикновено се използват в места с повишено струпване на хора, например на изложения, където роботите привличат вниманието към продуктите, дават консултации по предварително зададени теми, оказват помощ в навигацията и т.н.

В момента един екземпляр на Promobot струва около 10 хиляди долара. Окончателната цена може да варира в зависимост от окомплектовката и набора от допълнителни възможности.

Съгласно плановете, съвместното предприятие ще произвежда не по-малко от 1000 робота годишно. В него ще бъдат вложение десетки милиони долари.

Руската компания се надява нейните роботи да намерят приложение в банки, кина, търговски центрове и на други места, където се налага качествено обслужване на клиенти.

Коментари по темата: „Русия и Китай ще произвеждат съвместно роботи”

добавете коментар...

  1. Серкан

    те откаде се взема

  2. Юли

    Заприпръцкахме, а ти намокри ли отпред гащите, след изявлението си?

  3. China

    В момента един екземпляр на Promobot струва около 10 хиляди долара

    pepper робот 1 931$ + месечна такса +накрая си го прибират

  4. Фофу

    Уха, ще има партиен банкет тази вечер. Заприпръцкахте ли червени бабета?

Коментар