РС-тата не умират, а еволюират в дизайна

Хибридните устройства, съчетаващи ноутбук и таблет, онагледяват еволюцията на персоналния компютър

Хибридните устройства, съчетаващи ноутбук и таблет, онагледяват еволюцията на персоналния компютър

През миналата година са продадени 163 млн. портативни компютъра, или само с 0,5% по-малко спрямо предходната година, по данни на ABI Research. Това, според анализаторите, развенчава мита за края на ерата на персоналните компютри.

Пазарът на РС запазва своята сила и няма признаци за забавяне в близките години, сочи новият анализ на ABI Research. Традиционните лаптопи представляват 80%, или 129,7 млн. броя, от всички РС, продадени миналата година, като продажбите им са намалели едва с 1%.

Освен това производителите на РС са доставили на пазара през 2015 г. около 6,2 млн. хромбука и 27,1 млн. ултрапортативни РС. В сравнение с 2014 г., продажбите на хромбуци са нараснали с 27%, а на ултрапортативните РС са намалели с 3,2%.

Някои браншови експерти силно преувеличават, говорейки за смъртта на персоналния компютър, коменира Джеф Ор, директор по изследвания в ABI Research. Според него, РС платформите продължават да еволюират в дизайна, за да дадат на потребителите повече гъвкавост и по-висока производителност, а също така се адаптират към сензорното управление, характерно за таблетите.

Хромбуците и ултрапортативните РС са основни двигатели за ръст на пазара на мобилни компютри, смята анализаторът. Наблюдава се ръст в интереса на потребителите към хибридните модели 2-в-1, които се отличават със своята универсалност.

През настоящата година на пазара ще се появят нови, по-евтини хибридни устройства от ултрапортативен клас, а през 2021 г. делът им ще достигне 24%. ABI прогнозира ръст от 10,9% на ултрапортативните РС през 2016 г. – до 30 млн. броя, а след пет години продажбите ще възлязат на 41,2 млн. броя.

Очаква се да продължи ръстът и в сегмента на хромбуците – мобилни РС под управление на Chrome OS. В момента те са най-популярни в образователния сектор на САЩ, но в бъдеще хромбуците ще навлизат и в други региони, особено в Западна Европа. Прогнозата на ABI за тази година сочи 21,2% ръст в продажбите – до 7,6 млн. броя, а през 2021 г. пазарът на хромбуци ще достигне 11,6 млн. броя, в резултат на което делът им ще нарасне до 7% от всички ноутбуци.

Сумарно, доставките на всички типове портативни РС ще се увеличат през 2016 г. с 0,4%, достигайки 163,7 млн. броя, а след пет години – до 169 млн. броя, прогнозира ABI Research.

Коментар