Индустрия 4.0 дигитализира предприятията

Ако искат да запазят конкурентните си предимства, компаниите – производители и доставчици - трябва да се възползват от „умните” иновации, посочи Лионхърд Мюиг, Siemens

Ако искат да запазят конкурентните си предимства, компаниите – производители и доставчици – трябва да се възползват от „умните” иновации, посочи Лионхард Мюиг, Siemens

Свързаност на хора, съоръжения и системи по цялата стойностна верига, информация в реално време от и към доставчици, производители и клиенти, както и възможност елементи от веригата да бъдат непрекъснато оптимизирани по отношение на цена, ресурси и клиентски нужди… 

Това е концепцията на Индустрия 4.0, която Siemens представи на IoT Forum 2016, организиран по-рано тази седмица в София от IDC България. Продуктите и бизнес моделите, които някога са давали на компаниите конкурентни предимства, вече не работят достатъчно добре, посочи Лионхард Мюиг, координатор за Индустрия 4.0 в Siemens.

Експертът изтъкна, че ако искат да запазят конкурентните си предимства, компаниите – производители и доставчици, трябва да се възползват от „умните” иновации, които съкращават времето за пускане на продукта до пазара, подобряват ефективността и гъвкавостта на процесите.

Необходим е холистичен подход по цялата стойностна верига – от продуктовия дизайн през планирането и производството до последващото обслужване, подчерта Мюиг.

По неговите думи, Siemens е единствената компания, чиито технологии комбинират реалния и виртуалния свят „под един покрив”. Той се спря по-подробно на т.нар. Digital Enterprise Software Suite, който обединява възможности за управление на жизнения цикъл на продукта (PLM), управление на производствените операции (MOM) и интегрирана производствена автоматизация (IPA).

Заводът на Siemens в Амберг, Бавария, дава представа как ще изглежда дитигализираното предприятие на бъдещето, отбеляза австрийският експерт. Той подчерта, че над 75 на сто от операциите в завода, който произвежда контролери Simatic, са автоматизирани. Резултатът е минимална човешка намеса на фона на над 99, 99 процента продукция без дефекти.

Коментар