Държавата има нужда от единен системен интегратор

„Информационно обслужване не е ваш конкурент, а партньор” - с тези думи така заместник-министърът се обърна към представителите на бизнеса

„Информационно обслужване не е ваш конкурент, а партньор” – с тези думи така заместник-министърът се обърна към представителите на бизнеса

Законът за електронната идентификация и осъзнаването на необходимостта от единен системен интегратор са двете големи промени в електронното управление през 2015 г., заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на откриването на 17-та годишна конференция по електронно управление, която се организира от ICT media. 

Очакваме до края на март Народното събрание да приеме Закона за електронна идентификация и администрациите вече няма да имат никакво оправдание, за да не започнат промени в информационните си системи за работа с новото средство за идентификация, добави още заместник-министърът. По думите му, разглеждането на законопроекта в парламента върви без съществени промени в описанието на технологична част, така че ведомствата може да се запознаят с него още сега.

„Моето лично убеждение е, че държавата има нужда от единен системен интергатор или оператор, или администратор”, заяви Валери Борисов. Той подчерта, че компанията „Информационно обслужване” АД през изминалата година практически е изиграла такава роля при провеждане на изборите, както и с ИТ одита на системите в едно от големите министерства.

„Информационно обслужване не е ваш конкурент, а партньор” – с тези думи заместник-министърът се обърна към представителите на бизнеса. Той добави, че доверието в една институция зависи от прозрачността на управление.

„През 2015 година, например, финансовите резултати на „Информационно обслужване” са най-добри, в сравнение с предишните 6-7 години. Това доказва, че подобно на частните компании и държавните фирми могат да се управляват много добре.

Освен това дружеството дари компютърна техника и интернет свързаност на 7 български училища, 5 от които са в Родопите. На фона на дефицита от 29 000 ИТ специалисти в България, за които има работа, но няма подходящи кандидати, това е пример за инвестиция, която ще се върне многократно, каза в заключение Валери Борисов.

Коментари по темата: „Държавата има нужда от единен системен интегратор”

добавете коментар...

  1. :o)

    държавна ит фирма…е те такова нещо нЕма 🙂
    всъщност има – информационно обслужване ад 🙂

Коментар