Некст Консулт започва партньорство със SAP

Некст Консулт обяви партньорство със SAP, за да обхване „последната миля” в дейностите по подобряване на бизнес процесите - внедряването

Некст Консулт обяви партньорство със SAP, за да обхване „последната миля” в дейностите по подобряване на бизнес процесите – внедряването

Българската компания Некст Консулт, партньор на облачния CRM доставчик Salesforce.com, стана VAR (риселър с добавена стойност) на SAP, като същевременно придоби внедрителя на SAP решения ЕсПро.

Партньорството със SAP ще позволи на Некст Консулт да обхване „последната миля” в дейностите по подобряване на бизнес процесите в потребителските организации, поясниха от компанията на среща с журналисти тази седмица.

„Доскоро ние не функционирахме като директен внедрител на бизнес системи, а само като специалисти-консултанти в областта на бизнес процесите”, каза Орлин Дочев, управляващ съдружник в Некст Консулт.

В рамките на проектите по управленско консултиране обаче неизменно се стига до решението, че потребителската организация има нужда да въведе автоматизирана система за управление на бизнеса. На този етап компаниите следва да изберат най-подходящата за себе си бизнес платформа и доставчик за нея, уточни той.

„Възниква риск подобрението на процесите, за което са работили нашите консултанти съвместно с екипите на потребителските организации, да се окаже подкопано заради намесата на трети страни”, допълни Петър Миленков, изпълнителен директор на Некст Консулт. Именно поради това, компанията е решила да предложи на потребителските организации и системи за автоматизиране на бизнес дейностите им.

SAP и Salesforce.com са конкуренти на световния пазар, но техните решения могат да се съчетават в проекти на клиентите, когато това е по-ефективно и оптимално. Очаква се партньорството на българската компания с двата водещи доставчика на бизнес софтуер да коригира пазара у нас, който е изместен нетипично в посока на Microsoft.

Некст Консулт ще запази своята неутралност по отношение на технологиите, с ясен фокус върху основната си дейност – бизнес консултирането. Българската компания оприличава ролята си на тази на консултантите от Accenture, които, работейки с водещите световни доставчици на бизнес системи, все пак запазват своята независимост и съсредоточават работата си в консултантската дейност.

„Технологията не може да реши проблемите на бизнеса, ако процесите в неговата структура не са наред. Нужно е мениджърско ноу-хау”, обясниха от Некст Консулт.

По информация от компанията, у нас едва един от осем проекта за внедряване на бизнес софтуер е успял да осигури на потребителската организация ползите, които са обещани в началото. Този процент е смущаващ и се дължи на акцентирането върху технологиите, а не върху добрите практики в правенето на бизнес. Едва когато бизнес процесите бъдат добре структурирани, технологията може да даде своя принос, като автоматизира и ускори работата.

Същевременно, Некст Консулт обяви, че придобива мажоритарен дял в българската консултантска компания ЕсПро, която е фокусирана върху внедряването на ERP системи и е партньор на SAP от 2008 г. Фирмата участва в разработката и локализацията за България на SAP Best Practices Baseline.

Некст Консулт планира да разшири екипа от SAP специалисти на ЕсПро, като привлече още от най-добрите български експерти в тази сфера, заявиха от компанията.

„Светът на бизнес системите се променя, много ERP изчезват и ще изчезват, много от сега действащите ще бъдат заменени. Технологиите днес са много по-евтини и достъпни”, коментира новото партньорство Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP България. По нейните думи, ефективността е ключова за предприятията, затова и облачните технологии настъпват толкова интензивно.

Българските предприятия в много случаи работят много по-ефективно от „колегите” си на западния пазар, посочи Тренчева. Това е така, защото малкият български пазар принуждава фирмите да се борят яростно за всеки клиент, да бъдат много по-старателни, по-иновативни и по-ефективни.

Коментари по темата: „Некст Консулт започва партньорство със SAP”

добавете коментар...

  1. P.Dim

    Е как трябва да е според теб ? SAP да дойде директно да прави инсталациите ли? Нормално е, по целия свят така се работи.

  2. Vanchuk

    Каква ползва от толкова много посредници и риселъри, които само цицат пари и нищо полезно не вършат?

    Каква неутралност по отношение на технологиите?
    Като виждаме само монополизъм и вампирски пипала на големите ИТ октоподи 🙂

Коментар