Приходите от смартфони започват да падат

Световните приходи от продажби на смартфони през четвъртото тримесечие възлизат на 115,2 млрд. долара

Световните приходи от продажби на смартфони през четвъртото тримесечие възлизат на 115,2 млрд. долара

Приходите от продажби на мобилни телефони са намалели с 1% през четвъртото тримесечие на 2015 г., сочат данни на Strategy Analytics. Това е първият спад в бранша за последните 10 тримесечия.

Световен лидер по приходи от продажби на мобилни апарати продължава да бъде Apple. В същото време най-близкият й конкурент, Samsung, влошава резултатите си в четири от шестте региона.

Двете компании заедно държат над 66% от общите приходи на пазара за мобилни телефони през четвъртото тримесечие. Повечето останали играчи регистрират спад на продажбите.

Strategy Analytics очаква сегашният дуопол на Apple и Samsung да се запази и през 2016 година. Докладът не разкрива конкретни данни за постъпленията на двете компании.

Според скорошно проучване GfK, световните приходи от продажби на смартфони през четвъртото тримесечие възлизат на 115,2 млрд. долара, или с 0,2% по-малко на годишна база.

Интересен факт е, че на фона на намаляващите приходи се наблюдава ръст на продажбите на устройства – в периода октомври-декември са реализирани на пазара 368 млн. смартфона спрямо 346 млн. година по-рано.

Като цяло за годината, продажбите на смартфони възлизат на 1,3 млрд., което е със 7% повече отколкото през 2014 г., по данни на GfK. В стойностно изражение пазарът е нараснал само с 5% до 399 млрд. долара, което се обяснява с понижението на средната продажна цена на смартфоните.

Коментар