Слабият РС пазар влоши бизнеса на Dell

Dell регистрира спад на приходите и печалбата за последната финансова година

Dell регистрира спад на приходите и печалбата за последната финансова година

Приходите на Dell през последната финансова година, която за компанията приключи в края на януари, са намалели с 6% до $54,9 млрд., според данни, предоставени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, във връзка с поглъщането на EMC.

Американският ИТ гигант отчита и спад на чистата печалба – от $1,2 млрд. до $1,1 млрд. за годината, а оперативната загуба е намаляла от 422 на 383 млн. долара, съобщи theregister.co.uk.

Влошените финансови показатели на Dell се дължат в голяма степен на слабото търсене на персонални компютри. Подразделението Dell Client Solutions, което отговаря за РС бизнеса, приключва годината с 9% спад на приходите – до $35,9 млрд.

В корпоративния сегмент, който е приоритетен за компанията, след като бе приватизирана от нейния създател Майкъл Дел, продажбите на РС са намалели с 11%, в сравнение със 7% в потребителския сектор.

Подразделението Enterprise Solutions Group постига ръст на приходите от 2% почти до $15 млрд. Продажбите на сървъри и мрежово оборудване с марката Dell са се увеличили с 3%, а при системите за съхранение на данни компанията бележи спад от 5%. Оперативната печалба на Enterprise Solutions Group е намаляла с 14% до $1 млрд.

Структурата Dell Software Group, която се занимава с разработка и продажби на софтуер, бележи спад от 9% в приходите – те възлизат на $1,4 млрд. за годината. Софтуерният бизнес на Dell почти се е избавил от загубите.

Коментари по темата: „Слабият РС пазар влоши бизнеса на Dell”

добавете коментар...

  1. Hp

    111 млрд дълг/1 млрд печалба – Ще си върне дълговете след 111години

    Дали ще я има Dell със 6% спад на продажбите след 111г.

    След 16г*6% спад – няма дa има и спомен от Dell.

  2. Hp

    Dell задлъжнява до $50 млрд. с покупката на EMC.
    Само Dell има 36 млрд. пасиви-дълг.
    EMC има 25 млрд. пасиви-дълг.

    Общо 111 млрд дълг

  3. Blah

    Малка подробност – Dell вече не са публична компания и няма страх, че акциите им ще тръгнат на някъде. Ако за преките собственици финансовите показатели са ОК, значи всичко е ток. 🙂

  4. Иво

    Само това да беше. Продават също и некачествени компютри дори и бизнес серията.

  5. sda

    “Загуби”? спечели са 6% чиста печалба по-малко от пресходния период, кво ще фалират ли сега?!

Коментар