Уязвим чип излага на риск IoT устройствата

Устройствата с процесори Snapdragon са изложени на риск от хакерски домогвания, заради проблем в чипа

Устройствата с процесори Snapdragon са изложени на риск от хакерски домогвания, заради проблем в чипа

Уязвимост в чиповете на Qualcomm поставя под сериозна заплаха устройствата от типа интернет на нещата (IoT), алармира компанията за сигурност Trend Micro.

Специалистите са открили проблем в популярните процесори Snapdragon, които се използват широко в IoT устройствата. Възползвайки се от уязвимостта, злонамерени лица могат да получат root права за устройствата с този чип и да осъществят най-различни атаки.

Trend Micro не разкрива пълни подробности за откритата уязвимост и списък с проблемните процесори, тъй като за много смартфони с тези чипове все още не са пуснати обновления на сигурността.

Уязвими са също така множество смарт хладилници, домашни климатични системи, автомобили и други устройства, който ползват чиповете Snapdragon. В бъдеще практически всяко устройство в дома ще има интернет връзка и това ще влоши ситуацията със сигурността.

Сред копрометираните устройства са дори умни играчки Барби, които могат да се ползват за следене, както и кардиостимулатори, чието управление може да се прихване, предупреждава Trend Micro.

Коментари по темата: „Уязвим чип излага на риск IoT устройствата”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Иване, трудно ми е да опиша каква глупост си написал.

    1. Qualcomm стъпват на ARM IP, но сами проектират процесорите си. Така както BMW, Форд и компания си проектират двигателите, но всички те се базират на двигатели с вътрешно горене.

    2. ARM дефинират ядрото, но SoC включва много други елементи – графични ядра, uncore и прочее. Специално Qualcomm вграждат и радио модема, поради което успяват да достигнат доста по-добри скорости при LTE и WiFi. Къде точно е уязвимостта, все още не е ясно.

    Та, запазете си с “вом” кухите мнения за лично ползване. Apple съвсем не знам къде ги намеси. Добре, че излязоха 5 вируса, 4 от които работят само ако потребителят се излъже да им даде права, че да философстваш. Нищо, че десетките хиляди Windows вируси нямат проблеми заради тоновете escalation of privilege exploits, т.е. им стига просто да отвориш сайт или да пъхнеш USB в компа.

  2. Иван

    Snapdragon е на базата на ARM архитектура. Абсолютно логично е че и всеки ARM процесор има същите дефекти и уязвимост.

    Много хора глупаво и сляпо вярваха например в Apple, че не може да хваща вируси и да има дефекти.

  3. Anonymous

    До вом: Как прецени, че са 100% от смартфоните? В статията пише “Snapdragon” не “всеки ARM процесор”.

  4. вом

    Чудесна новина на повечето хора няма да им пука за IoT.
    Проблемът е че същите чипове се ползуват масово в смартфоните.

    Излиза че всички смартфони са 100% уязвими е това требе да бъде водещата новина!

Коментар