Брекзит би повлиял негативно на дигитализацията в ЕС

Ползите от единния цифров пазар са ключов аргумент за оставането на Великобритания в ЕС, заяви Ева Паунова след слеща в Брюксел с Ед Вайзи

Ползите от единния цифров пазар са ключов аргумент за оставането на Великобритания в ЕС, заяви Ева Паунова след слеща в Брюксел с Ед Вайзи

Ползите, произлизащи от законодателните предложения от Стратегията за единен цифров пазар на ЕК, са ключов аргумент за оставането на Великобритания в ЕС, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова след работна среща с министъра на културата, комуникациите и изкуствата на Великобритания Ед Вайзи.

„През 2017 г. очакваме тройна победа за потребителите с отпадането на таксите за роуминг, премахването на неоправданото геоблокиране и осигуряването на преносимостта на онлайн съдържанието. Великобритания е една от водещите в дигитализацията европейски страни и излизането й ще накърни както дигиталния проект, така и ползите от него за нейните потребители и бизнеси”, посочи Паунова след вчерашната среща в Европейския парламент в Брюксел.

По нейните думи, евентуален Брекзит би имал отражение и върху различни области на дигитализацията. В зависимост от условията на договаряне след излизането, могат да възникнат по-нататъшни усложнения с наемането на хора от цяла Европа с ИТ умения. Също така не са ясни последствията за аутсорсинг индустрията, която набира скорост в България, коментира още тя.

Негативен ефект е възможен и за британските компании и тяхното позициониране на международните пазари. В случай на Брекзит, може да се наложи те да подписват споразумения както с британските фирми, опериращи в Европа, така и с европейските фирми, заяви Ева Паунова.

Коментар