Microsoft пусна най-накрая Windows 10 Mobile

Една от най-интересните функции в новата мобилна платформа е Continuum, която превръща смартфона в компютър

Една от най-интересните функции в новата мобилна платформа е Continuum, която превръща смартфона в компютър

Дългоочакваното обновление Windows 10 Mobile вече е налично за редица от устройствата на Microsoft. Първочанално платформата ще бъде достъпна за флагманите и моделите среден клас, а по-късно и за по-старите смартфони Lumia.

В момента потребителите могат да обновяват модели Lumia 430, Lumia 435, Lumia 532, Lumia 535, Lumia 540, Lumia 635 (версия с 1GB оперативна памет), Lumia 640, Lumia 640 XL, Lumia 735, Lumia 830 и Lumia 930, като все пак това зависи и от мобилните оператоли.

Microsoft предлага също специално приложение-помощник, което показва дали смартфонът е готов за обновяване до Windows 10 Mobile. Софтуерът може да се свали от онлайн магазина Windows Store, но не чрез обичайната функция в настройките на смартфона.

Мобилната ОС идва с редица нови възможности, в сравнение с Windows Phone 8.1. Значително са подобрени услугите Outlook и Office, а гласовият помощник Cortana е станал идентичен с настолната версия.

Интересна също така е функцията Continuum, която позволява свързване към мобилното устройство на монитор, клавиатура и мишка и превръщането му по този начин в персонален компютър.

За потребителите на Windows 10 Mobile ще стане достъпна и функция Windows Hello, която дава по-персонализиран достъп до устройсвото с помощта на поглед и докосване.

Повечето от големите промени са свързани с универсалните приложения за Windows 10. В частност, Twitter напълно обнови официалните си приложения за мобилната и настолната версия на Windows 10. Очаква се  скоро и други разработчици да последват примера на социалната мрежа.

Коментари по темата: „Microsoft пусна най-накрая Windows 10 Mobile”

добавете коментар...

  1. Бай Танас на кюшето

    НИКОГА, ама НИКОГА НИКОГА ВЕЧЕ НОКИЯ С WINDOWS. Макар позакъсняло изревавам на умряло. Днес половината ми контакти вече ги няма. КЪДЕ ЛИ СА отишли?

  2. Anonymous

    Все още ли някой ползва този боклук Windows phone? Дори и Microsoft да слагат хубав хардуер за парите, вече компаниите, правещи приложения за телефони знаят да не правят версия за Windows phone, като това е напълно логично и правилно. Жалко за Nokia, именно Windows Phone и Microsoft ги превърнаха в микро версия на това, което бяха.

  3. harry

    Komentar:
    dreme mi na patoka

  4. koko

    OS-то не е лошо. Но две години да чакаш нова версия си е много на фона на конкуренцията която имат. А и след като обявиха че спират поддръжката на HERE Maps за win 10, то си е направо смърт за микромеките. С такъв телефон съм от 8 години и не знам за какъв монопол говорите след като ОС-то им е полу-инвалид.

  5. Папа

    Ще има доста разочаровани. Телефони на две години не се подържат от Win 10.
    Може би защото има надпис Nokia вместо microsoft. Бляяяя. Да не споменавам, че windows store е много далече от конкуренцията.

  6. Pale Man

    Една приятелка ми показа смартфон с Windows, ами в него файловете не можеш да си ги слагаш където искаш, а компанията Microsoft е определила вместо потребителите.

  7. Фофу

    Линуксаджията, не позна, ей ги. Наскачаха. Винаги е едно и също и те не се усещат, но какво да се прави, явно и сами не искат, ама природа.

  8. Аркан

    Използвам Windows на PC, но следя с интерес и развитието на Линукс, защото той все пак си е някаква алтернатива. Надявам се, след време Линукс да достигне такова ниво, че всеки един потребител, когато си купи нов компютър, да се замисля сериозно каква ОС да си инсталира – Windows или някоя Линукс дистрибуция.

  9. Димитър Иванов

    Към коментара на “физик”.

    Не съм напълно съгласен с теб и ще се аргументирам.

    Първо нещата, с които съм съгласен около 50% – комнтара за Стив Баумър, телеметрията в Уин 10 и известията за ъпдейт до Уин 7.
    – За Стив Баумър ще го оставя на страна, все пак това е човек, които може свободно да изрази мнение, а не компания нищо, че е бил СЕО.
    – За телеметрията – защо никой не плюе така сериозно по този въпрос Гугъл, Хром, Яхуу преди години, Фейсбук, Алиекспрес, Туитър, не знам си какво си чат, мисля, че и Епъл за Сири сериозно са събирали и т.н. Ако случайно си се заблудил, тези компании събират от както съществуват много повече от МС и това прави продуктите им по-добри. Ако МС не го правят, те ще загубят напълно пазар, което значи и позиции и т.н. Това не е точно прищявка, а начин на бизнес реалностите в последните години;
    – За ъпдейт от Уин 10 съобщения – принципно има начин да се изключи и то си го пише в интернет как. Да направили са го доста трудно, направили са го и доста дразнещо, но пък защо отрече безплатния ъпдейт до лятото, който си е сериозен бонус. Не забравяй, че те трябва да рекламират този безплатен ъпдейт някак си, то остава и да вкарат и яко пари за реклама нещо, което дават безплатно а нормално струва 200-250 долара.
    – За континиум функцията съм съгласен, че са я взели от Убунту, както и през годините са взимали и други неща, съответно други компании са взимали от МС и т.н. В тази сфера това е толкова често срещано нещо, че е абсурдно да се изтъква. Това първо има някакви начини да се защитава с патенти (който иска) и второ това в крайна сметка е добре за крайните потребители.
    – И ето накрая вече не избликва това, което и същината на тези постове, цитирам “До тогава само “хейт” по техен адрес..”. Защо само хейт, защо не конструктивно писане, защо не похвала, когато има нещо добро, защо не балансиран коментар, когато има нещо, което е ОК, но трябва да се подобри още малко? Ще ти отговоря – защото хейта е сладък, защото тези Линукс потребители, които са свикнали да хейтват по МС, това им доставя допълнително удоволствие независимо дали има причина или не. А това е глупаво, незряло и понякога направо смешно.

  10. физик

    Ето и така желания “хейт” от един напреднал Линукс потребил 🙂

    Значи, мислех да не се обаждам под тази статия, но след като Линукс потребителите бяхме обвинени в необоснован “хейт” се чувствам длъжен да отговоря.

    Та, както казаха по-долу, главния проблем на Микромеките е тяхната монополна политика и злоупотребата с монополното положения на пазара. Да не говорим за безкрайните удари под кръста и не пазарни методи на конкуренция (от типа подкупи и т.н.).

    Първо, трябва да отбележа, че текущия CEO Сатя Наделя е лъч надежда за MS да се очовечат поне малко, че предишния CEO, Стив Балмър беше много агресивен MS попонент. Беше даже паднал толкова ниско, че нарече Линукс тумор (та по тоя повод да питам, кой “хейти” първи? Щото това си беше жив “хейт” от старна Стив Балмър; но “каквото повикало, такова се обадило”).

    Второ, крайния резултат от сбърканата политика на MS е, че почнаха да налагт на потребителите си техните изродщини. Ето един пример – Вин 7 беше добре, с Вин 8 развалиха всичко. С Вин 10 коригират нещата и има интересни идеи в нея, но т.нар. телеметри (следене) не може да се изключи напълно, което значи, че те имат достъп до всичко – данни и всичко, което потребителя прави. Затова и на работата си седя с Вин 7, т.к. не искам да рискувам да бъде следен, отделно проблеми със софтуерна съвместимост и т.н. Така, проблеми няма, само дето поредната им изродщина с непрекъснатите напомнящи съобщения за ъпдейт до Вин 10, ме изкарва извън нерви – това нещо няма как да се изключи, дефакто, и постоянно се появява. С една дума MS не уважават собствените си потребители и ги третират като дебили, налагат им техните си виждания без опция за избор/изключване и т.н. Та, после да не се чудите що ги “хейтим”.

    Друг непростим грях на MS е съсипането на Нокиа – това вече няма как да им се прости. Пак налагайки си тяхната платформа, прекратиха всички интересни не Виндовс разработки на Нокиа и последната вече няма нищо общо с това, което беше… RIP Нокиа.

    Относно Continuum функцията спомената в статията – това са го копи-пейстнали от Убунту Линукс, които първи я въведоха, много преди Вин 10 да се роди. Така че MS и тука “издишат” с техните иновции, които не идват от тях самите (ами са си крадени от други).

    Та спирам до тука, щото с една дума MS са ясни за всеки малко по напреднал потребител – затова няма как да имам положително мнение за тях. Като спрат с простотиите и започнат да уважават потребителите си, мога и да си променя мнението. До тогава само “хейт” по техен адрес (100% заслужен).

    ПС: Единственото смислено нещо (което уважавам) в “MS world” е офис пакета и VisualStudio (със C# езика за програмиране и .Net фреймуърка). Само трябва отново да се вметне, че за C# и .Net си бяха наели специален човек (архитекта на Delphi езика за програмиране) да им го направи и измисли кадърно (с една дума и това не е чисто MS творение и слава Богу, че поне става за нещо).

  11. Димитър Иванов

    Ето това са разумни и констуктивни коментари. Аз също нямам нищо против каквито и да е отрицателни коментари по Майкрософт, но просто ей така, за да плюем се и супер зле.

    А относно монопола и т.н. – това е естествено нещо, което няма нищо общо с Майкрсофт или Уиндоус, това си чисто икономичиско, финансово и даже човешко ако щеш, за пример – Нокиа не отдавна, Гугъл в момента, Алибаба в Китай, Ъхуу пред време, Интел при десктоп и т.н. примери безкрай в ИТ и други сфери. Искам да кажа, че и Линукс да е на тяхно място и те ще опитат някаква форма на монопол.
    За монолопа и аз не знам какво трябва да се направи, уж държавите и политиките, но не би.

  12. User

    Ползвам 8.1 телефон повече от година и мога да кажа че става. Обаче Офиса им е гола вода! Безплатните уеб версии + самия Уеб Офис е в пъти по-добър! В Ексел дори ред в таблицата не мода вмъкна!!! По-скоро това не е офис а някакъв viewer с много леки възможности за edit. Отделно всички приложения за instant messaging включително скайп когато преместиш фокуса на тях им трябват по 5-10 секунди за да покажат съобщенията които вече са показани първия екран, което лично аз не мога да си го обясня?!?! Общо взето имат бая да наваксват! Иначе кара доста дълго време без рестарт ;).

  13. Saevar

    аз никога не съм казвал че М$ за нищо не стават, нямам нищо против тях като цяло, просто съм обективен към дадени неща където се пъхат но немогат да се сравняват с Юникс дистротата както и монопола който се опитват да държат (да не споменавам и следенето), примерно в Скандинавия е почти невъзможно да си купиш компютър без УИН, като цяло всеки има някакъв принос в ИТ сферата и М$ и Юникс базираните дистрота но което си е бяло немога да кажа че е черно, генерално УИН неможе да се сравнява с Линукс по стабилност, сигурност и надеждност при сървърите това всеки сис админ който е работил и с двете може да го потвърди ( то и заплащането за Уин админ и Лин се различават като поне с 400 евра месечно повече за Линукс админ ).
    Заключението ми е следното: който каквото иска да си ползва било то Уин, Андроид или Айфон, за обикновение потребител и трите ще свършат работа всичко е въпрос на гледна точка.

  14. Линуксаджия

    До Фофу

    Просто сме по-интелигентни от теб и не се занимаваме с глупости!

  15. Димитър Иванов

    Да, вярно и аз се зачудих как не са се появили вече поне 3-4 такива хейт коментари

  16. Станислав

    Ми специално телефонния уин е доста гаден

  17. Фофу

    Хайде бе линуксаджии, 24 часа и никой още да не е завил на умряло, колко е лош Win-а и какви гадни печалбари са MS. И че няма да пипнете друго освен линукс дори и живота ви да зависи от това.

    Направо излагация.

Коментар