663% ръст на оборота от безконтактни плащания

Към момента има повече от 30 000 безконтактни терминали в цялата страна, което е 37% от общия брой на терминалите, съобщи Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България

Към момента има повече от 30 000 безконтактни терминали в цялата страна, което е 37% от общия брой на терминалите, съобщи Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България

Употребата на безконтактни карти в България набира популярност в сектори като супермаркети, телекомуникации, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кино салони и аптеки, според доклад на Visa.

Към момента има повече от 30 000 безконтактни терминали в цялата страна, което е 37% от общия брой на терминалите. Оборотът през последните 12 месеца се е увеличил с над 663%, а броят на осъществените безконтактни транзакции е нараснал с 535%.

Нарастването на безконтактните разплащания в Европа е експоненциално – през 2015 г. Visa отчита милиард безконтактни разплащания. На водещ пазар като този в Обединеното кралство безконтактните плащания печелят огромна популярност спрямо плащанията в брой.

Към септември 2015 г. на континента са осъществени над 1,7 млрд. безконтактни транзакции. Във Великобритания 1 от всеки 7 транзакции лице-в-лице е безконтактна, в сравнение с 1 от 25 само година по-рано.

Почти 3 милиона терминала на Visa навсякъде в Европа са готови за безконтактни и мобилни разплащания. Оттук нататък всяко POS устройство, което се инсталира или обновява, ще бъде безконтактно по стандарт.

У нас годишният размер на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, нараства с 18% и надхвърля 1,7 млрд. евро през финансовата 2015 г., съобщиха от компанията.

Общо похарчените средства с Visa дебитни и кредитни карти през миналата година възлизат на 6,5 млрд. евро, което представлява увеличение от 14% на годишна база.

Общият брой карти Visa, издадени от български банки, достига 3,34 млн. Средната стойност на транзакция с карта Visa е в размер на 38,2 евро. Онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обслужвани от български банки, достигат общ обем от 328 млн. евро, с което се отбелязва почти 17% ръст на е-търговията през 2015 г.   

Коментар