Intel иска да вгради AMD графика в процесорите си

Intel може да увеличи графичната производителност на процесорите си чрез вграждане в тях на технологии от AMD

Intel може да увеличи графичната производителност на процесорите си чрез вграждане в тях на технологии от AMD (снимка: Intel)

Intel води преговори с AMD за лицензиране на графична технология на своя конкурент при процесорите, съобщи Блумбръг, позовавайки се на информирани източници.

В момента Intel ползва графични технологии от Nvidia, но споразумението приключва през първото тримесечие на 2017 г. и вероятно предстои смяна на партньора.

В частност, Intel разчита на Nvidia в графичните контролери, интегрирани в централния процесор. Всеки месец Nvidia получава около $67 млн. от тази сделка, или 5% от приходите си. Общо, споразумението с Intel възлиза на $1,5 млрд.

Новината за преговори с Intel оскъпи акциите на AMD с 6,1%, като в същото време ценните книжа на Nvidia поевтиняха с 0,7%.

Intel планира да използва графичните технологии на AMD в своите сървърни процесори, твърди анализаторът Кристофър Роланд от EBR&Co. Според него, технологиите на AMD ще повишат значително графичната производителност на интелските процесори. От 2010 г. насам Intel вгражда графичния контролер директно в централния процесор (CPU).

Евентуална сделка ще помогне на AMD да изплати дълговете си, които възлизат на $2 млрд., коментира анализаторът Митч Стивс от RBC Capital.

AMD придоби компанията ATI Technologies и нейните графични технологии през 2006 г. за сумата от $5,4 млрд. По-късно компанията се отказа от бранда AMD в полза на собствена марка графични процесори.

Същевременно, AMD е основният конкурент на Intel при процесорите с архитектура x86. За да ползва тази архитектура, компанията се нуждае от лиценз. Но през 2009 г. AMD се отказа от самостоятелно производство на процесори и прехвърли заводите си към новосъздадената фирма Globalfoundries с участието на арабски инвеститори.

В резултат на този ход, между AMD и Intel възникна конфликт. Intel настояваше, че правото за пускане на x86 процесори е дадено на AMD и не може да се прехвърли Globalfoundries. Впоследствие обаче двете компании изгладиха разногласията помежду си.

Коментари по темата: „Intel иска да вгради AMD графика в процесорите си”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Все повече хора играят с вградени карти, мобилния гейминг става все по популярен, като излязат новите 14нм АПУ-та ще може да се играят дори най-тежките игри с тях, с интелските ще е доста по-зле, пък и GPU-то не е само за игри.

  2. Гларус

    Станиславе,те колко пазарен дял могат да спечелят?Ако знаят че и следващото поколение процесори не могат да се сравняват с тези на Интел,все пак червените се борят на два фронта,то по-добра сделка за тях от това няма как да стане.Колко да е пазарния дял на процесори ,които ще се използват в офиси?На геймърите не им трябва вградената графика ,защото са с въшно видео.Друго си е при всеки продаден процесор на конкуренцията около 5 % печалба за АМД да има пък те нека си се борят и за пазарен дял.

  3. Hp

    Щом ползва чужда – значи е пътник.
    Скоро и meditek с лепенка на intel.

  4. Иван

    Шибанория. Ако знаех щях да чакам. Това е идеалната комбинация за такива като мене дето не мислят за игри. От една седмица съм с I3 6100.

  5. Станислав

    Вградените графични процесори стават все по популярни и когато АМД пуснат конкурентен процесор с няколко пъти по-бърз вграден графичен такъв имат шанс да спечелят доста пазарен дял. Ако бях на тяхно място не бих се се съгласил.

Коментар