Технология разпознава за 4 секунди открадната кола

При засичане на несъответствие, системата на Atos изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство

При засичане на несъответствие, системата на Atos изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство

Френската компания Atos разработи система, която разпознава автомобилни регистрационни номера и осигурява по-добър граничен контрол.

Иновативната технология SIAM (Systems Integration and Management) сканира табелите, издадени в различни държави, и проверява в рамките на 4 секунди дали автомобилът, който преминава през границата, е откраднат, с фалшиви номера и има ли други промени по него като сменена боя, например.

Системата може да запише с 98% прецизност номера на МПС, пътуващо със скорост до 180 км/ч, твърди Atos. В момента над 2 000 км от европейските граници са оборудвани и подсигурени от технологии на компанията. През 2012 г. Atos внедри своята система eGate на Терминал 2 на летище София, припомнят от разработчика.   

SIAM използва видео система за детайлно заснемане на автомобилните номера, след което данните се изпращат до местни и централни сървъри на Гранична полиция за потвърждение. Процесът е бърз и ако няма отчетен проблем, бариерата се вдига.

При засичане на несъответствие, се изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство със съответните предупреждения и инструкции. Този автоматизиран процес помага на граничните патрули да изпълняват по-добре задълженията си.

Atos вече е подписала договор с Гражданската гвардия на Испания за доставка на технологията. Най-новата версия на системата е инсталирана на много места по границата, както и на големите пристанища.

„Инсталирането на тази технология е голяма стъпка към създаване на области без граници, но с необходимите гаранции за сигурност”, коментира Арсенио Фернандес де Меса, генерален директор на Гражданската гвардия на Испания.

Коментари по темата: „Технология разпознава за 4 секунди открадната кола”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Че кой в днешно време ти краде цели автомобили и ги прекарва през граница? Почти винаги автомобилът отива за разфасоване за резервни части.

  2. Ху

    Докато собственика на автомобила не съобщи, че му е откраднато превозното средство може съвсем спокойно крадения автомобил да си преминава през всички видео камери и скенери.

    Докато собственика на автомобила разбере и се обади могат много часове да минат и да се замине зад граница.

Коментар