За първи път Linux играч превиши $2 млрд.

Red Hat не само е най-големият доставчик на софтуер с отворен код, но и първа достигна приходи от 2 млрд. долара

Red Hat не само е най-големият доставчик на софтуер с отворен код, но и първа достигна приходи от 2 млрд. долара

Red Hat стана първата компания за Linux-базиран софтуер с годишни приходи над 2 млрд. долара. Резултатът е постигнат през финансовата 2015-2016 г.

Приходите на най-големия корпоративен доставчик на отворен софтуер през последната година възлизат на $2,05 млрд. Това е с 12% повече спрямо предходната финансова година и с 18% повече, ако не се отчитат колебанията в курса на валутата.

Първият си един милиард Red Hat достигна през финансовата 2011-2012 г., когато отчете приходи в размер на $1,13 млрд. За удвояване на резултата на компанията бяха необходими четири години, което показва бърз растеж.

За сравнение, приходите на Canonical – разработчик на десктоп платформата Ubuntu – възлизат на $65,7 млн. през 2012-2103 г., според arstechnica.com. Компанията е частна и не разкрива финансовите си резултати.

Microsoft, от друга страна, отчете приходи от $93,6 млрд. за финансовата 2014-2015 г., която приключи на 30 юни миналата година.

Коментари по темата: „За първи път Linux играч превиши $2 млрд.”

добавете коментар...

  1. 54

    PCLinuxOS (съкратено: PCLOS) e жива Линукс дистрибуция, ориентирана към обикновения потребител. Основна цел на разработчиците е простотата и лесното използване. При PCLinuxOS не е необходимо да се инсталира допълнителен софтуер, за да се разпознават и отварят повечето от известните мултимедийни файлове, като mp3 и avi. Готови и инсталирани към диска са и Java и Flash 10. Дистрибуцията разполага и с голямо количество допълнителен софтуер в хранилищата, който може да се инсталира чрез Synaptic. Основната десктоп среда е KDE, но са достъпни и версии с gnome, xfce, lxde и др. Живият диск разполага с инсталатор, който е много лесен за употреба, и инсталацията на твърдия диск не отнема почти никакво време. Друга интересна характеристика е mklivecd – програма, която ви позволява да създадете собствен жив диск от наличната инсталация.

  2. 54

    Mandriva Linux e една от водещите ГНУ/Линукс дистрибуции с общо предназначение, която е подходяща както за работни станции, мобилни компютри и нетбуци, така и за сървърни приложения и вградени устройства. Тя е една от най-лесните за ползване ГНУ/Линукс дистрибуции, имайки мощни графични инструменти за конфигурация и администриране на системата, каквито липсват в други линукс дистрибуции.

  3. 54

    Yellow Dog Linux (YDL) е безплатен и с отворен код операционна система за високопроизводителни изчисления на многоядрени процесори компютърни архитектури . Тя се фокусира върху GPU системи и компютри с помощта на мощност Architecture ( POWER7 ).

  4. 54

    Red Hat Linux е известна ГНУ/Линукс дистрибуция, произлизаща от компанията Red Hat(NYSE: RHT). Попада в категорията дистрибуции на “средна възраст” (“middle-aged”), тъй като е по-нова от Slackware, но по-стара от Ubuntu.

    Red Hat Linux 1.0 излиза на 3-ти ноември 1994. Това е първата ГНУ/Линукс дистрибуция, която използва пакетната система RPM. Във времето служи за основа на други дистрибуции като Mandriva Linux и Yellow Dog Linux.

  5. Фофу

    В стаята ми в психиятрията няма друго освен XP затва ходя в стаята на сестрите има ubuntu да разцъкам малко без да ме шпионират, някой ден като ме пуснат и си отворя голяма фирма ще мина и на enterprise Linux, само не и БилСофт.

  6. HA

    Напрад ГНУ/Линукс!

  7. Фофу

    А, ей го поредния Матросов, който с голи гърди скочи да геройски да твърди, че Бил Гейтс ограбвал пенсионерите, а не комунягите кото са окрали Н стотин милиарда за последните 70 год и докараха 3 национални катстрофи.

    Мили ми умничета Матросовчета и Карлуковчета, не ми се занимаваше, но понеже ми писна, ще ви го кажа за пореден път. Всяка година българските банки декларират СТОТИЦИ МИЛИОНИ печалби. Няма банка да е обявила загуба като изключим изкуствено фалираните от горепосочените лица, по горепосочените причини.

    Печалба умничета Матросовчета и Карлуковчета означава, че са махнати всички разходи, вкл и тези за Бил Гейтс. От горепосочените суми печалба всяка банка би могла да задели няолко СТОТИН ХИЛЯДИ и да облекчат живота на пенсионерите по СТОТИЦИ начини. Но не го правят. Защо ще попитате. Ами сетете се кои са собствениците. Няма да ви подксазвам, че са същите горепосочени комуняги които за горепосочените години си превзеха държават изцяло и сега им е частна собственост.

    Хайде сега продължавйте да си скрибуцате вашата. Кой по психологически причини, кой срещу заплащане.

    А относно шокиращите факти за сертифициран хардуер за Linux, ами какво да кажа смехоране, никога не съм питал никого, че и ти да ми се правиш на умник като оня първият, дето излезе и си изпя песента за сто и дванандесети път.

  8. User

    Фофу ще се побъркаш съвсем, защото има такова нещо като Ubuntu Certified hardware
    да пуснеш в Интернет търсачка и ще прериташ.

    Проблем е че медиите не си вършат работата да разгласяват повече в статии и новини, че се продава сертифициран хардуер за Linux.

    Също да се размърдат хората от комисиите по защита правата на потребителите в магазините за техника и електронните шопове да се слагат задължително информация и стикери за поддръжка на Linux и други операционни системи различни от Windows.

    Въпреки съществуващите програми за сертифициране на Linux hardware НЯМА достатъчно гласност и не се влагат и правят повече усилия в тази насока.

    Това са шокиращи факти за неосведомените хора и непоносими за мозъка на Фофу.

    За дедо ви Били Гейтс, той ограбва дори и нашите пенсионери, които си теглят мизерните пенсийки от банкоматите. Нашата държавна администрация плаща МИЛИОНИ ЛЕВА всяка година на същия дедо Бил.

  9. Фофу

    Saevar похвално е, че съчетаваш престоя в Карлуково с малко четене на технически материали. Като излезеш ще бъдеш много начетен.

  10. Saevar

    ейго тоя Фъфу още не са го намерили да го приберат.

    по принцип DELL и HP хардуера им е оптимизиран за Линукс.

  11. Фофу

    И целта на това изказване беше … Да подскажеш на горепосоченият доставчик какво да прави при горе долу нулев шанс той да прочете това в този форум или просто да покажеш колко ги разбираш тия работи, съчетано с облекчаване на душата като плюцнеш по дядовия и чичин Били Гейтс.

    Пичове … много става, къде всеки ден къде през ден и взехте да ме притеснявате. Потърсете компетента психологическа помощ.

  12. Ив

    Хубаво нека и да действат в насока хардуер. Тоест да пускат и правят търговска серия от компютри на 100% Linux friendly, дори специално хардуерно оптимизирани да работят по-добре на Linux. Това е от огромно значение когато се продава техника за която да има стикери и сертификати за 100% поддръжка от Linux.

    Трябва хората да са осведомени с право на избор да не купуват техника, която е направена да работи само на продуктите на Microsoft.

    На дядовия и чичин Били Гейтс му у лесно с потоците от милиарди $$$ само си представете всеки път, когато отивате и ползвате банкомат плащате по % и на Microsoft, тъй като самите машини са на лицензирани Windows-си.

Коментар