Microsoft угоди на Китай със специален Windows 10

За да работи с китайското правителство, Microsoft създаде специална версия на Windows 10

За да работи с китайското правителство, Microsoft създаде специална версия на Windows 10

Microsoft се опитва да спечели благоразположението на китайските власти със специална версия на операционната система Windows 10 за използване в правителствените структури.

Самото издание се нарича Windows 10 Zhuangongban, т.е. “Специална редакция на Windows 10”, съобщи Tech in Asia, позовавайки се на генералния директор на представителството на Microsoft в Китай – Ралф Хоптър.

Става въпрос за модифицирана версия на Windows 10, която съответства на действащите в Китай изисквания за операционните системи, използвани от държавните ведомства. Microsoft си е партнирала в процеса на разработка с компанията CETC (China Electronic Technology Group Corporation), която е под контрола на китайските власти.

Главната особеност на Windows 10 Zhuangongban е значително по-малкият брой предварително инсталирани приложения. Освен това са разширени възможностите за настройка на параметрите, вкл. тези за сигурността.

Windows 10 Zhuangongban не е единствената по рода си десктоп платформа в Китай. Тя се конкурира с операционната система NeoKylin, създадена от китайски специалисти на базата на Linux. Системата вече се използва в някои правителствени структури, под нейно управление работи и суперкомпютърът Tianhe-2 – най-мощният в света.

Китай се опитва да постигне технологична независимост в държавния сектор, като тази политика касае особено импортния софтуер. През 2014 г. правителството дори забрани използването на Windows 8 в държавните структури. Но изглежда Microsoft е склонна на компромиси, за да си партнира с властите.

Коментари по темата: „Microsoft угоди на Китай със специален Windows 10”

добавете коментар...

  1. Muzer

    Единственото нещо от което се интересуват китайците са вградените функции в windows за следене на хората от Microsoft и това да се ползува също от китайските власти.

    Windows е затворена система и потребителите не могат да се защитят от шпионският софтуер вграден вътре.

  2. Saevar

    човек трябва да е много прост да изпусне клиент като Китай, разбира се че ще направят компромиси а и при положение че толкова години е писан софтуер за М$ и от китайското правителство немогат напълно да го изключат не и в близките 4-5 години.

Коментар