Ще се самоубият ли гигантите с евтини лаптопи?

През последните десет години първо с появата на процесорите Pentium 4 и Athlon, след това с двуядрените процесори и накрая с днешните четириядрени чипове Intel и AMD се опитваха и се опитват да тласкат много мощни микропроцесори към потребителите – както в изчислителен, така и в енергиен смисъл.
Всъщност средният домашен потребител, който използва компютъра за елементарни функции, като сърфиране в интернет, писане на текст, съхраняване на снимки и гледане на видео – не се нуждае от толкова мощна машина. Въпреки това Intel и AMD с голямо желание разработват и предлагат мощни чипове на потребителите, пише Джейсън Мик в своя блог – защото колкото по-скъпи са процесорите, толкова по-големи маржове на печалба носят те.
Производителите на десктопи и лаптопи, като HewlettPackard и Dell, също успяват да увеличат своите печалби със значителни продажби на машини с двуядрени и четириядрени процесори.
С идването на нетбук компютрите и на евтините лаптопи обаче се очаква светът да бъде залят от десетки милиони малки персонални компютри. Този вид машини струват по около $300. Което означава, че производителите на PC-та и на хардуер няма да могат да реализират толкова големи печалби, което никак не им харесва.
AMD се отнася внимателно към признаците на промяна в компютърната индустрия и публично заяви, че няма намерение да разработва конкурентен продукт на процесора Atom на Intel. Засега компанията смята да наблюдава сектора на нетбуците. Тя все още не иска да навлиза на този пазар, защото не може да си позволи да рискува поради по-ограничените си възможности.
Процесорният производител иска първо да установи накъде ще тръгне развитието на новия сегмент. Засега той ще се концентрира в областите, които му носят печалба и в които е най-добър. С това свое изявление AMD опроверга още веднъж, че компанията готви конкурент на Atom.
Освен това, фирмата вече направи първи стъпки в пазара за евтини процесори със своя чип Geode, който се използва в някои лаптопи от инициативата OLPC XO.
От всичко това става ясно, че AMD, която е заета с пускането на своите нови процесори Шанхай по 45-нанометрова технология (те ще имат от 8 до 12 ядра), не иска да рискува да навлезе в пазар с толкова ниски маржове на печалба и предпочита предлагането на по-скъпи продукти.
Независимо обаче от желанията на компаниите, с времето те най-вероятно ще бъдат принудени да се насочат към пазара за нетбуци заради потребителското търсене. В противен случай рискуват да бъдат погубени от по-малките си конкуренти.
Подобен е случаят и с HP и Dell, които може да бъдат принудени да налеят ресурси с цел да станат конкурентоспособни на този нов пазар.
Един от вероятните нови играчи е американската фирма CherryPal. Тя започва да предлага десктоп за $240 с размера на книга, който харчи само 2 вата енергия. Машината ще може да бъде използвана за сърфиране из интернет, проверка на електронната поща, както и за задоволяване на нуждата от работа с текст. Компютърът се основава на изчислителен облак („cloudcomputing”) – друга мащабна тенденция, която се отнася до съхраняването на данни в отдалечено място за много по-малко пари, отколкото в домашни условия.
Компанията Fujitsu пък, която се обяви и срещу флаш базираните дискове (SSD) – друга зараждаща се тенденция, заяви, че навлизането на нетбук машини на пазара е много неразумно решение от страна на PC производителите. От компанията смятат, че дори и да излязат на този пазар и да успеят да вземат своето, това няма да прибави нищо към печалбата им, тъй като всъщност тези продукти нямат маржове.

Мнение на читател:
Нетбуците много бързо ще отшумят
Не мисля, че има опасност за големите производители. Напротив,тези нетбуци много бързо ще отшумят.
Все по-малко ще са хората,които ще си купят компютър само за интернет браузване. Просто сега са на мода, но за в бъдеще нормалните ноутбуци ще стават още по-малки и икономични.
В един момент примерно за 300 долара си купуваш нетбук, а за 600 долара – приличен, сравнително мощен и компактен ноутбук, който ще ти върши работа за всичко.
Цялата тази работа с нетбуци е все едно да си купиш много малка кола за в града, но тогава ще ти трябва и една истинска кола за междуградско и просто ще имаш 2 коли.
Общо взето, пазарът ще се раздели на 3 групи – по-платежоспособните ще си купуват и от двата вида компютри; тези с по-ограничени възможности ще си купят един,но ще предпочетат да им върши работа за всичко,т.е. няма да изберат нетбук; и третите, с най-ограничени възможности, ще бъдат принудени да си купят нетбук.
Само дето едва ли пазарът на мощни компютри ще се срине заради купувачите, които така или иначе не са в състояние да отделят толкова пари.
Точно и за това пазарът не е сигурен и не си струва инвестицията, защото е много вероятно колкото бързо нетбуците набраха скорост, толкова бързо да се загуби интересът към тях.

Според Intel, в следващите четири години ще бъдат продадени минимум 47 милиона мини лаптопа. Поради това много специалисти вярват, че силното търсене ще накара HP и Dell да започнат мащабно производство на нетбук компютри.

Последното важно парче от пъзела е Microsoft, която доминира в операционните системи със своите мощни и мултифункционални продукти. С идването на слабите и евтини компютри много от новите нетбуци не могат да поддържат Windows Vista, карайки Microsoft да удължи срока за продажби на XP. И все пак, ако гигантът не се фокусира върху този пазар с нови продукти, то рискува да загуби сила за сметка на доставчиците на Linux, чиито продукти вървят с лекота на слабия хардуер.
За цялата индустрия за PC-та, от процесорните производители Intel и AMD и лаптоп вендорите Dell и HP до създателите на операционни системи, силното търсене на нетбуци и евтини лаптопи неизбежно ще доведе до промяна в екосистемата.
Много от най-големите играчи в индустрията се страхуват, че изоставяйки мощните машини, носещи големи маржове, могат да бъдат изхвърлени от бизнеса. Но както в природата, така и в бизнес света най-силните ще се приспособят към възникващото търсене в новите по-трудни икономически условия, които го съпровождат.

по темата: „Ще се самоубият ли гигантите с евтини лаптопи?”

добавете коментар...

  1. Красимир Велинов

    Работя с компютри от 1976 г. Имам възможност да следя тенденции в развитието им. Преди 25 години когато казах на един системен администратор, че персоналните компютри ще убият големите машини той ме сметна за луд. Появата на мини нотбуците е една необходимост и запълват голяма дупка в пазара. Аз вече имам един от тях и техническите му параметри съвсем не са лоши: процесор Atom 1.6GHZ, 80GB HDD, 1GB RAM, тегло 1.2 кг, монитор 10 – 1024х600 т. Всички програми работят задоволително на него. Имам няколко компютъра и лаптоп DELL Inspiron, но ми омръзна да разнасям 3 кг на рамо. Очаквам в близките месеци да се разрази ценова война в областа на мини нотбуците. Очаквам също предлаганата конфигурация да се развие в следната посока: екран – OLED дисплей с размери 10 – 14, максимална разрешаваща способност 1280 до 2500т, дебелина до 8мм, тегло 300 – 500г. Процесорите скоро ще еволюират към по-малка мощност, като при мощност 1W и по-малко ще предоставят многократно по-голяма изчислителна мощност от сегашната.

  2. Николай Цеков

    Компаниите няма да се самоубият с производството на евтини лаптопи. Като цяло средствата, които влагат в разработката им и промените, които внасят между поколенията и промените, са много малки.

    Пазарът има нужда от ултрапреносими компютри – най-малкото, защото напоследък тенденциозно се налага лаптопът като заместител на настолния компютър (и все по-често наистина го замества), което обаче води и до по-високи критерии към производителността, съответно нарастващи тегло и размери. Разликата в теглото и размерите между стандартен 15-инчов ноутбук (около 2.5-3 кг) и който и да е от т.нар. нетбуци е огромна.

    Единственото наистина несериозно нещо в момента е активното налагане на мнението, че това са машини основно за браузване (но пък това е официална политика на производителите, които не биха признали, че евтините им модели вършат същата работа, макар да са в пъти по-големи и тежки). Ултрамобилните преносими компютри са удобство – може да се носят винаги и навсякъде, батерията им издържа наистина много без никакви компромиси и освен за браузване (ама какво браузване, света е беден на безплатни Wi-Fi мрежи, а повечето нетбуци нямат GPRS/3G модем), стават за бърз преглед на снимки, за прецентации (само тези, които имат VGA изход, като Acer Aspire one, например), дори за невзискателни игри и филми (е, не и с Full HD качество).

    Днес например сме свидетели на бум във фотографията и смятам, че нетбуците ще са незаменим аксесоар за фотографите.

    Няма смисъл да говорим за инвестиция. Да, за малко повече пари може да се вземе евтина конфигурация, чиито компромиси не са толкова явни, но като цяло – нетбуците просто са евтини.

  3. Шуменец

    Когато Intel и AMD счупиха 1GHz-овата бариера излязоха статии в които се коментираше, че повече изчислителна мощ на никого не му е нужна. Взеха да се изказват мнения, че процесор на 1GHz покривал на 95% от това което има нужда един средностатистически потребител. Винаги ще има нужда от още и още и винаги ще излиза софтуер които ще поглъща цялата изчислителна мощ и ще предявява претенции за още. Това което ще излиза след 2,3,5… 10 години като софтуер ще е свързано с неща които в момента ни изглеждат ненужни или фантастични, но след 5 или 10 години просто ще е въпрос на покупка на малко по-мощен компютър за да ги имаме. Нетбуците явно ще си ги има и те ще еволюират след време но със сигурност няма да изместят мощното настолни PC…

  4. Отворко

    Относно малките клавиатури: Продават се меки, водоустойчиви клавиатури, които се навиват на руло и могат да се носят в чантата с нетбука.
    Аз и сега ползвам десктоп от 2000-та година с по-скромни възможности от съвременен нетбук и ми върши чудесна работа – работя с него в офиса си. Не е нужно да се купуват скъпи и мощни компютри, чиито възможности няма да бъдат ползвани изобщо.
    Настъпва нова ера при преносимите компютри – вече ще е възможно всеки да има персонален нетбук, който да носи навсякъде със себе си. И няма връщане назад – също, както стана с мобилните телефони.
    Следващият етап е тотално цифровизиране на всички документи и отпадане на хартиите.

  5. Данчо ПАДката

    Добър пример как избора на хората е все по-малко зависим от технологиите, а се определя от това дали даден продукт удовлетворява техните потребности. Затова възникват нови класове продукти.

  6. Георги

    Ха, преди време са предричали какво ли не. Нищо не се е сбъдвало. Справка: http://www.hicomm.bg/readnews.php?nid=3846 Защо просто не си купите един нетбук за да видите цялото му очарование?

  7. Евок Севок

    Известно е, че най-големият враг на слона е мравката. Налазва го, когато неразумното животно се застои дълго на едно място, и бавно го убива. Та не е изключено, наистина, и нетбучетата да налазят така гигантите, които забравиха да свалят навреме цените на лаптопите, та сега се налага да им ги свалят шоково. И те страдат, бедните! От което на мен тотално ми се скапа настроението.

    Какво ще правим без гиганти? Или с бедни гиганти? То живот ли е това – с бедни гиганти?

  8. Трайчо Дилъра

    Проблемът е в клавиатурата. Екрана – иди дойди, чете се, но писането е бавно, освен за хора с по-тънки пръсти, а това е сериозна пречка. Ако ги усъвършенстват, така че да може да се разширява клавиатурата, което е технологично възможно, и при един 8,9-инчов екран – това вече е много сериозна алтернатива на сегашния лаптоп!

  9. grigo

    Нетбуците няма да отшумят, напротив, ще навлизат все повече и повече! Никой не иска да мъкне тежки 3кг лаптопи, като може да си вземе малко прилично нетбук-че:) Да не говорим, че ще стават все по-мощни и сигурно след 2-3-4 години ще могат да се ползват и за видеообработка!

  10. Евок Севок

    Ще отшумят, когато всяко дете тръгне на училище с лаптоп и забрави за съществуването на учебниците. Как мислите, скоро ли ще стане това? За България – след 20 години.

    А иначе, много скърбя за Майкрософт. Келявата Vista точно нетбуците я изхвърлиха от пазара. В Intel и IBM само на нетбуци работят и не могат да минат, горките, на операционната система, която е изпреварила времето си.

  11. Трайчо дилъра

    Реална е опасността за големите производители. Евтините лаптопи няма да завладеят целия пазар, но може да пренасочат потребители от по-скъпия клас към по-ниския. Друг очакван ефект е поевтиняване на лаптопите въобще, тъй като се вижда, че може да се произвеждат и евтини маркови компютри. И това е по-страшното за гигантите – трудно ще удържат цените високи при натиск отдолу.

  12. hbfffm

    Не мисля, че има опасност за големите производители.Напротив,според мен тези нетбуци много бързо ще отшумят.Все по-малко ще са хората,които ще си купят компютър само за интернет browse-ване.Просто сега са на мода,но за в бъдеще нормалните notebook-ци ще стават още по-малки и икономични. В един момент ще стане,че примерно за 300 долара си купуваш netbook , за 600 долара си купуваш приличен, сравнително мощен и компактен notebook, който ще ти върши работа за всичко. Цялата тази работа с netbook-ци е все едно да си купиш много малка кола за в града, то тогава ще ти трябва да си купиш и една истинска кола за междуградско и просто да имаш 2 коли.Общо взето пазарът ще се раздели на 3 групи – по-платежоспособните ще си купуват и от двата вида компютри, тези с по-ограничени възможности ще си купят един,но ще предпочетат да им върши работа за всичко,т.е. няма да изберат нетбук и третите с най-ограничени възможности ще бъдат отграничени да си купят нетбук. Само дето едва ли пазара на мощни компютри ще се срине заради купувачите,които така или иначе не са в състояние да отделят толкова пари. Точно и за това пазарът не е сигурен и не си струва инвестицията,защото е много вероятно колкото бързо набраха скорост,толкова бързо да се загуби интересът към тях

Коментар