Oracle иска $9,3 млрд. компенсация от Google

Претенциите на Oracle към Google относно използването на Java в Android ескалираха. Софтуерната компания иска да й бъде платена компенсация в размер на $9,3 млрд. за незаконно ползване на Java.

Сумата се състои от две части – $475 млн., които Oracle е могла да спечели от лицензиране на Java на производителите на мобилни устройства, и $8,8 млрд., които Google е получила от незаконното, според Oracle, използване на Java.

Oracle изчислява щетите за определен период от време, като отчита приходите от реклама, показвана на мобилните устройства, както и от комисионни при продажбата на мобилни приложения чрез магазина Google Play.

Двете компании подновяват съдебните битки на 9 май тази година. Oracle обещава да публикува „сензационни разкрития” за бизнеса на Google с Android, като така ще се опита да убеди съдиите, че интернет гигантът й дължи милиарди долари компенсация.

Google, от своя страна, ще трябва да докаже на съдиите, че принадлежащият на Oracle код на Java е използван правомерно в Android, т.е. без нарушаване на авторски права. Адвокатите на Google се позовават на правната доктрина за добросъвестно използване (fair use), в рамките на която се допуска свободно ползване на защитени с авторски права материали, при съблюдаване на определени условия.

За първи път Oracle даде на съд Google, заради Android, през 2010 г. Компанията обвини своя конкурент в нарушаване на патенти на Java и авторски права върху интерфейси за програмиране. Oracle поиска компенсация в размер от $2,6 до $6,1 млрд. долара, но съдът постанови частична вина на Google и до ден днешен ищецът не е получил желаната сума.

През януари тази година Oracle публикува информация за приходите на Google от Android, на базата на документи, изискани в хода на съдебното дело. Оказва се, че откакто съществува – т.е. за около седем години, Android е донесла на Google приходи в размер на $31 млрд. и печалба $22 млрд.

Oracle, всъщност, не е разработчик на Java. Компанията придоби този актив с поглъщането на Sun Microsystems през 2009 г. за сумата от $7,4 млрд. Google многократно критикува Oracle, че с действията си вреди на процеса на естествено развитие на пазара. Още повече, че Oracle е водещ играч на пазара на системи за управление на бази данни, а не в мобилните приложения.

Интересен факт е, че от Android печели и Microsoft. Компанията от Редмънд държи правата върху някои технологии и принуждава производителите на мобилни устройства да й плащат лицензни такси. Така например, Samsung Electronics плаща всяка година на Microsoft по 1 млрд. долара.

Коментари по темата: „Oracle иска $9,3 млрд. компенсация от Google”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Java Must Die!
    Java Needs to Die!

    Нека да бъде стряскащо и да събуди всички други компании, специалисти да не ползуват вече Java.

Коментар