AMD GPU помагат за 3D картиране на Вселената

Кръстер от AMD FirePro S9300 x2 GPU ще изчислява данните, събирани в рамките на проекта CHIME

Кръстер от AMD FirePro S9300 x2 GPU ще изчислява данните, събирани в рамките на проекта CHIME

Изследователи от Канадския експеримент за картиране по интензитет на водорода (CHIME) ще впрегнат изчислителната мощ на сървърния графичен процесор AMD FirePro S9300 x2, за да анализират изключително големи обеми данни.

Целта на проекта е създаване на нова, много подробна 3D карта на най-големия наблюдаван досега обем от Вселената. Вместо да използва традиционни телескопи с антени-чинии,  CHIME ще е съставен от четири, дълги по 100 метра цилиндрични рефлектори.

Инсталацията ще покрие площ, по-голяма от 5 полета за професионален хокей на лед, и ще събира сигнали за важни изчислителни анализи, подкрепени от AMD FirePro S9300 x2 GPU клъстер.

Проектът CHIME бе създаден, за да се изследва откритието, че разширяването на Вселената се ускорява, вместо да се забавя. Като използва технологии, подобни на тези в нормалните радиоприемници, телескопът „събира“ радиовълните, които са пътували през космоса до 11 милиарда години и вкарва данните в голям суперкомпютър с AMD FirePro S9300 x2 графични процесори.

До скоро интензивните изчисления за картиране на Вселената бяха с непоносилно висока цена, но сега тази бариера е преодоляна с помощта на AMD FirePro GPU. Очакваният резултат ще помогне в създаването на карта с високо ниво на детайла, която показва интензитета на водородното излъчване от милиарди галактики – това ще даде възможност на учените да разберат ускоряващото се разширение на Вселената.

Базираните на 3-то поколение AMD GCN архитектура сървърни процесори AMD FirePro S9300 x2 имат мощност до 13,9 терафлопа при изчисления с единична точност – повече от всеки друг професионален двучипов графичен ускорител  на пазара за този вид пресмятания. Това е първата графична карта за използване в информационни центрове, оборудвана с памет с висока пропускателна способност (High Bandwidth Memory (HBM)).

В допълнение, AMD разработи платформата Radeon Open Compute (базирана на Boltzmann инициативата) – това е Linux-фокусирана софтуерна платформа за паралелни изчисления с отворен код, оптимизирана за HPC и ултра-мащабни изчислителни среди. Ядрото Radeon Open Compute дава пряк достъп до графичния хардуер и така програмистите имат по-голям контрол върху изпълнението на кода.

Коментари по темата: „AMD GPU помагат за 3D картиране на Вселената”

добавете коментар...

  1. aze

    tova nesam go pisal ama akose zamasi procesora prez grafenova podlojka moje da se otkrie che teoriqta za strunite moje bi e vqrna

Коментар